Prijava

Vaša prijava

Kako i kada isplatiti plaću radnicima, obzirom na mjere pomoći uslijed COVID-19 krize?


Ovih dana aktualna su pitanja – kad isplatiti plaću, treba li čekati odgovor od HZZ-a, Porezne uprave, hoće li se zaduženja za doprinose automatski stornirani, koje porezne stavke platiti, a koje ne. Takva i slična pitanja u vezi isplata plaća za ožujak muče poslodavce i knjigovođe. Ukoliko imate takvih ili sličnih nedoumica, donosimo kratku rekapitulaciju koraka:

  • Provjerite zadovoljavate li uvjete za prijavu pa se prijavite na COVID-19 mjere pomoći Porezne uprave. Uvjeti koje je potrebno zadovoljiti potražite na stranicama hr ili na stranicama Porezne uprave.
  • Provjerite zadovoljavate li uvjete za prijavu pa se prijavite na COVID-19 mjere pomoći HZZ-a. Uvjeti koje je potrebno zadovoljiti potražite na stranicama hr ili na stranicama HZZ-a.
  • Pošto ste se prijavili na obje spomenute mjere, isplatite normalno plaću svojim radnicima i predajte JOPPD obrazac.
  • Ne zaboravite – mjere pomoći imaju svoje maksimalne iznose – trebate li platiti razliku doprinosa, ovisi o visinama plaća radnika.
  • Ako ste već isplatili plaće za ožujak, a niste se prijavljivali na COVID-19 mjere pomoći do sada, možete se i dalje prijaviti, ali za mjesece travanj i svibanj, ne i retrogradno za ožujak. (HZZ servis je trenutno nedostupan zbog radova i bit će dostupan od 17. travnja)
  • Koja porezna davanja su odgođena, odnosno od kojih ste privremeno oslobođeni – pričekajte rješenje Porezne uprave u kojem će biti navedene sve relevantne informacije.

Hrvatska obrtnička komora izradila je praktične upute u kojima dodatno objašnjava detalje obračuna plaća za vrijeme COVID-19 krize. Bez obzira bili obrtnik ili trgovačko društvo, upute je korisno pročitati jer donose raščlambu obračuna plaća iz kojih je vidljivo što je moguće pokriti iz dostupnih COVID-19 mjera Porezne uprave i HZZ-a. Upute potražite ovdje.

Ukoliko je potrebna informacija o mjerama na raspolaganju, pomoć u razumijevanju dostupnih mjera, pružanju dodatnih informacija ili prijavi za mjere – tu smo.

Obratite nam se telefonski ili e-mailom.

Telefoni:

01 5542 – 667

01 5542 – 668

E-mail: mjere@vegora.hr