Prijava

Vaša prijava

Putujte i plaćajte Hrvatskom turističkom karticom – zašto ju koristiti?


Hrvatska turistička kartica projekt je Vlade RH i Ministarstva turizma s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske.

Odlukama o uvođenju Mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj omogućuje se radnicima pristupačniji odmor kroz povećanje primitaka po osnovi rada. Službeni komercijalni naziv platnog instrumenta glasi „Hrvatska turistička kartica“.

Putujte i plaćajte Hrvatskom turističkom karticom

Ne propustite odličnu ponudu jer plaćanjem Hrvatskom turističkom karticom možete ostvariti popuste na različitim lokacijama Lijepe naše.

Što je Hrvatska turistička kartica?

Hrvatska turistička kartica predstavlja oblik elektronskog vaučera s funkcionalnostima platežne kartice koja omogućava plaćanje usluga preko fizičkog prodajnog mjesta koje može prihvatiti karticu kao Platni instrument za bezgotovinsko plaćanje usluga. Hrvatska turistička kartica je debitna platežna kartica (Mastercard ili VISA).

 

Tko može izdavati Hrvatsku turističku karticu ?

Banke koje su s Ministarstvom turizma potpisale Sporazum. U ovom trenutku je spremna Hrvatska poštanska banka.

 

Kod koje banke korisnik može u ovom trenutku otvoriti račun za Hrvatsku turističku karticu?

Banka koja u ovom trenutku izdaje Hrvatsku turističku karticu je Hrvatska poštanska banka – HPB.

 

Što mogu plaćati Hrvatskom turističkom karticom?

Hrvatskom turističkom karticom moguće je plaćanje usluga u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića (restorani, kafići, fast food itd.) te u svim objektima koji pružaju uslugu smještaja (hoteli, kampovi, pansioni, privatni iznajmljivači itd.), a koji posjeduju POS aparat te prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica. Također, Hrvatskom turističkom karticom je omogućeno plaćanje usluga chartera (iznajmljivanje brodova) te plaćanje ostalih turističkih usluga na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija.

Kako Korisnik potvrđuje plaćanje Hrvatskom turističkom karticom?

Kartične transakcije se odobravaju PIN-om, odnosno autentifikacijom. Autorizacija plaćanja svih usluga karticom definirana je pravilima i općim uvjetima Banke koja je karticu izdala.

 

Koje su glavne karakteristike Hrvatske turističke kartice?

Karticu je moguće koristiti tijekom cijele godine (neovisno o sezoni), na području cijele Republike Hrvatske i bez ograničenja roka.

 

Tko ima pravo na Hrvatsku turističku karticu?

Neovisno o tome hoće li sredstva na Hrvatsku turističku karticu uplatiti poslodavac ili osoba samostalno, svaka punoljetna osoba u Republici Hrvatskoj može otvoriti račun i dobiti Hrvatsku turističku karticu.

Uvjet je da otvori račun u banci koja je sklopila Sporazum s Ministarstvom turizma vezan za izdavanje Hrvatske turističke kartice. Nakon otvaranja računa, banka korisniku izdaje Hrvatsku turističku karticu.

 

Mora li korisnik prenijeti tekući račun u banku koja izdaje Hrvatsku turističku karticu?

Ne.

 

Na čije ime glasi Hrvatska turistička kartica?

Hrvatska turistička kartica je debitna kartica (Visa ili Mastercard), glasi na korisnikovo ime, neprenosiva je i smije ju koristiti isključivo Korisnik.

 

Plaća li se naknada za izdavanje Hrvatske turističke kartice?

Banka izdavatelj sukladno svojoj poslovnoj odluci može i ne mora jedinične troškove izrade, izdavanja i distribucije kartice, kao i ostale troškove vezane uz održavanje računa prebaciti na krajnjeg korisnika.

 

Mogu li nadopuniti novčana sredstva na Hrvatsku turističku karticu?

Nadoplata novčanih sredstava na Hrvatsku turističku karticu moguća je putem prijenosa novčanih sredstava na račun koji je vezan uz karticu. Uplatitelj po navedenom računu može biti korisnik, poslodavac ili treća osoba.

Polaganje gotovog novca po računu uz koji je vezana Kartica nije dozvoljen.

 

Tko ima pravo na isplatu neoporezivog dijela naknade?

Pravo na isplatu neoporezivog dijela naknade imaju fizičke osobe zaposlene u Republici Hrvatskoj i to:

    • radnici koji obavljaju nesamostalnu djelatnost za koju primaju plaću, sve temeljem zaključenog Ugovora o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, sukladno posebnom propisu kojim se uređuju radni odnosi
    • obrtnici koji obavljaju djelatnost registriranu sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje obrta
    • djelatnici slobodnih zanimanja koje su po toj osnovi obvezno osigurane prema propisima što uređuju obvezna osiguranja, a kojima su to osnovne djelatnosti i koje su po toj osnovi upisane u registar obveznika poreza na dohodak (djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika, znanstvenika, književnika, izumitelja, samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost, kao i druge slične djelatnosti, te samostalna djelatnost novinara, umjetnika, sportaša i si.)
    • poljoprivrednici kao djelatnici koji obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva

Odnosno, svaki poslodavac u Republici Hrvatskoj može svom radniku, kao i svaki obrtnik i samozaposlena osoba samom sebi, kao Korisniku, uplatiti sredstva po osnovi naknade.

 

Kako izgleda postupak izdavanja kartice ukoliko poslodavac odluči isplatiti neoporezivu naknadu radniku sukladno Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o porezu na dohodak?

Nakon što poslodavac odluči radniku isplatiti naknadu, radnik odabire jednu od banaka koja je pristupila Mjeri i otvara poseban račun, koji je za tu namjenu sukladno svojim poslovnim pravilima odredila banka, te dostavlja broj računa poslodavcu.

Nakon otvaranja računa, radniku banka izdaje Hrvatsku turističku karticu. Poslodavci ne naručuju kartice.

 

Naručuju li poslodavci kartice za zaposlenike?

Ne. Poslodavci ne naručuju kartice, već radnik samostalno odabire banku koja ima mogućnost izdati karticu u kojoj će otvoriti račun vezan uz Hrvatsku turističku karticu

 

Koji je maksimalan neoporeziv dio koji poslodavac može uplatiti?

Poslodavac svojim zaposlenicima može uplatiti neoporezivi dio dohotka u visini do 2.500,00 kuna godišnje, sve u svrhu poticanja potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu unutar cijele Republike Hrvatske.

Isplata i visina godišnje naknade smatraju se diskrecijskim pravom poslodavca.

Prilikom vršenja isplata na ime naknade poslodavac samostalno određuje dinamiku i iznose isplata.

 

Postoji li rok valjanosti Hrvatske turističke kartice?

Banka izdaje karticu s rokom valjanosti od 4 (četiri) godine.

 

Mogu li podići sredstva sa kartice na bankomatu?

Ne. Hrvatska turistička kartica nije namijenjena za podizanje gotovog novca.

 

Za sva dodatna pitanja

Budite slobodni javite se na hrvatska.turisticka.kartica@mint.hr

 

Najvažnije informacije o hrvatskoj turističkoj kartici kao i o raznolikim i mnogobrojnim pogodnostima o Hrvatskoj turističkoj kartici pronađite pronađite OVDJE.


Uskrsna čestitka