Prijava

Vaša prijava

NESET National Info day


NEETs’ Empowerment for Sustainable Employment in the Tourism sector

Osnaživanje mladih koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju (eng. NEET) radi održivog zapošljavanja u turizmu

 

Razvojna agencija VEGORA u suradnji sa Udrugom za promicanje aktivnog građanstva ECHO, kao partneri na projektu NESET financiranom od strane EGP-a i norveškog Fonda za zapošljavanje mladih, pozivaju Vas na Nacionalni info-dan projekta, koji će se održati 25. rujna 2020. godine s početkom u 10 sati na Pučkom Otvorenom Učilištu Velika Gorica (Vijećnica).

Glavni cilj projekta NESET je pružanje transnacionalne potpore održivoj integraciji mladih na tržište rada u turističkom sektoru, sa naglaskom na stvaranje uvjeta za zapošljavanje i poduzetništvo mladih osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Skupu će prisustvovati savjetnica i zamjenica šefa Misije Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, gđa Homma Latif te predstavnici turističkih zajednica gradova Zagrebačke županije, visokih učilišta, srednjih škola te poslodavaca iz turističke industrije.

Hrvatska je suočena s ozbiljnim nedostatkom radne snage. Neusklađenost između obrazovanja i potreba gospodarstva, niske spremnosti za mobilnost unutar Hrvatske te deficit radnika u turizmu  zbog velikog broja ljudi koji odlaze na rad u druge države EU negativno utječu na hrvatsko tržište rada.

Prema podacima Instituta za turizam, problem radne snage  su nedovoljne vještine i kompetencije učenika koji završe trogodišnje i četverogodišnje srednje škole.

Veliki poslodavci uvode mjere za prilagodbu danim okolnostima, na primjer, kroz sigurnije oblike zapošljavanja, bolji smještaj za radnike, poboljšanje radnih uvjeta i veće plaće, ali većina poduzeća u sektoru turizma su mali poduzetnici, koji ili nemaju sredstava ili znanja ili mogućnost pravodobnog prilagođavanja.

Što se tiče manjka radne snage, vrlo je važno uskladiti obrazovni sustav s potrebama tržišta rada.

Ovim skupom želimo poslodavce iz sektora turizma, donositelje odluka, ali ponajprije mlade NEET osobe upoznati sa polazištima i ciljevima projekta NESET, kao i sa mogućnostima uključivanja u planirane projektne aktivnosti.

 

NESET - National Info Day - VEGORA i ECHO