Prijava

Vaša prijava

Gost predavač prof. Matin o vezi poljoprivrede s lunarnim kalendarom


U okviru projekta Jedimo odgovorno naše Eko škole doc.dr.sc. Ana Matin, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je 19. travnja 2017. predavanje na temu
“Sličnosti i razlike poljoprivredne proizvodnje u konceptu održivosti”.
Studenti su imali priliku slušati o razlikama tradicionalne i ekološke poljoprivredne proizvodnje, a razlog odabira upravo ove teme je sve više prisutan problem održivosti prirodnih resursa, svega što nas okružuje pa tako i hrane koju pratimo od polja do stola. Postoji li stvarno razlika u kvaliteti konačnih proizvoda te što se smatra povrćem i voćem tipičnim za naše krajeve, neka su od pitanja na koja je prof. Matin ponudila konkretne odgovore.
Uloga plodoreda te novi pravci u biodinamičkoj poljoprivredi posebno su zanimali naše studente, prije svega, jer je budućnost upravo u ovom tipu poljoprivredne proizvodnje. Podsjetimo kako je biodinamičku poljoprivredu osmislio Rudolf Steiner prema osnovnom principu postojanja životne snage u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića. Posebno je bio zanimljiv prikaz sjetvenog kalendara koji se veže uz sunčevi i lunarni kalendar te uz horoskopske znakove.
Na predavanju je bilo riječi o specifičnom načinu gnojidbe koja omogućuje hranjivost pri čemu se tvrdi da mineralna gnojiva i pesticidi smanjuju kvalitetu bilja.
Na kraju predavanja uslijedila je zanimljiva diskusija i brojna pitanja studenata.

Post Gost predavač prof. Matin o vezi poljoprivrede s lunarnim kalendarom je prvi puta viđen na VVG.hr.