Prijava

Vaša prijava

Erasmus program -nova suradnju sa Grčkom, Španjolskom i Poljskom


IMG_7407

Veleučilište je proteklih dana sudjelovalo na Erasmus radionicama koje su 11. i 12. veljače 2014. održane u Bruxellesu. Radi se o skupu pod nazivom European monitoring conference "Work Based Learning and Apprenticeships" , tematskoj konferenciji baziranoj na učenju kroz rad (WBL).

Veleučilište Velika Gorica je na konferenciju pozvano temeljem projekta financiranog iz ERASMUS sredstava odnosno ostvarene mobilnosti osoblja iz gospodarstva.

Predstavnik Veleučilišta sudjelovao je u radu radionice pod nazivom Work Based Learning and Higher Education kroz koju su nacionalne agencije prikupljale iskustva sudionika iz različitih zemalja. Cilj radionica bio je utvrđivanje nedostataka i dobrih strana mobilnosti na temelju rezultata programa za cjeloživotno učenje.

Rezultati konferencije koristit će se u novim rješenjima, prije svega kroz Erasmus +, novi program Europske unije koji po novom obuhvaća sve dosadašnje programe obrazovanja uključujući predškolsko, osnovno, srednjoškolsko, strukovno i visoko obrazovanje kao i obrazovanje odraslih i obrazovanje mladih Youth (članova udruga i volontera).

Osim aktivnog sudjelovanja na radionicama ova konferencija je imala veliki značaja za Veleučilište jer su ostvarena i tri nova partnerstva i dogovoreno potpisivanje tri bilateralna ugovora za mobilnost studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja i s Španjolskom, Grčkom i Poljskom. Nova suradnja  će pridonijeti razmjeni znanja i iskustava naših studenata sa studentima iz drugih dijelova Europe, ali i velikoj promociji Veleučilišta Velika Gorica.

IMG_7397
Inače, NetWBL je mreža čiji su predstavnici sudjelovali na ovoj konferenciji okuplja 29 europskih nacionalnih agencija, kojom koordinira  njemačka agencija ( Bibb), a financirana je od Europske komisije.

WBL mreža ima cilj jačanja prakse učenja kroz rad te daje podršku mladima kod zapošljavanja i pomaže njihovoj gospodarskoj konkurentnosti.

Naime, poznato je da zemlje s jakim sustavom strukovnog obrazovanja i obrazovanja temeljenog na praktičnoj primjeni znanosti imaju statistički uspješnije zapošljavanje mladih ljudi.

Mreža se bavi ključnim akterima koji su uključeni u praksu učenja kroz rad Work Based Learning u svakoj europskoj zemlji, uzimajući u obzir različite strukovne i visokoškolske sustave i njihove  propise.

U ime Veleučilišta Velika Gorica, na Erasmus radionicama  je sudjelovao pomoćnik dekana za međunarodnu suradnju, Alen Stranjik.  

Neke od radionica:

* Guidance and support of SMSs

 *Attractiveness of VET, WBL and Apprenticeships

*Cooperation training centers/VET schools –

companies and involvement of social partners

*Curriculum development

*Work-based Learning and Higher Education

*Work-based Learning – the role of mentors,

teachers and trainers