Prijava

Vaša prijava

Poziv na predstavljanje projekta “Hrvatska stvara” za područje Zagrebačke županije


„Zajedničkim snagama omogućimo mladima da postanu stvaraoci bolje budućnosti“

U utorak, 17. travnja 2018., u gradu Velikoj Gorici održat će se predstavljanje projekta Hrvatska stvara kojim se kod mladih želi suzbiti strah od izazova i inovacija, povećati interes za tehničku kulturu te općenito za prirodoslovna i znanstvena područja te poduzetništvo.

Uputiti se u avanturu istraživanja i stvaranja te od ideje doći do konačnog proizvoda, primjenjujući vlastita znanja i vještine, osjećaj je koji je nemjerljiv sa svim peticama u školi. To je osjećaj koji govori „ja mogu”. Kako bi što više mladih u Hrvatskoj doživjelo taj osjećaj, pokrenut je projekt pod nazivom Hrvatska stvara koji provode tvrtka STEMI i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska s partnerima. Informatički klub “VEL_IK” iz Velike Gorice biti će centar projekta za cijelu Zagrebačku županiju.

U utorak, 17. travnja 2018., u 14:00 sati u prostorijama Centra tehničke kulture grada Velike Gorice i Informatičkog kluba “VEL_IK”,  Cvjetno naselje 18A, Velika Gorica, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, održat će se kick-off event predstavljanja projekta. Otvoren je za javnost, a svi zainteresirani su pozvani uključiti se u projekt na bilo koji način.

Predstavljanje će započeti motivacijskim predavanjem, odnosno pričom o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke STEMI koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Na taj se način želi insprirati mlade, ukazati im na tehnološku budućnost te ih potaknuti da rade na vlastitim projektima.

Nakon toga predstavit će se Code Club Hrvatska, svjetska mreža volonterskih klubova programiranja za djecu koja je krenula iz Velike Britanije. Nakon predstavljanja održat će se hands on radionica za djecu, kako bi se predstavila Code Club inicijativa koja će poslužiti kao platforma za provođenje projekta.

„Iako je projekt usmjeren na prirodoslovna i tehnička područja, prije svega služi kao baza za daljnji razvoj pojedinaca i njihovih interesa. Želimo mlade motivirati da postanu aktivni sudionici u društvu koji razmišljaju, istražuju i razvijaju nove ideje. Takvi aktivni sudionici doprinose razvoju gospodarstva i otvaraju nove mogućnosti koje će zadržati mlade u Hrvatskoj. Događanjem želimo školarcima pokazati da i u Hrvatskoj ima mjesta za lijepe i inovativne priče te im pružiti podršku u kreiranju istih. Želimo mladima pokazati kako u istraživanju i razvoju ideja nisu sami.“ – rekao je Marin Trošelj iz STEMI-ja.

„Projektom želimo izgraditi zajednicu volontera diljem Hrvatske koji će biti potpora mladima u njihovoj avanturi stvaranja. Code Club svjetska je volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Naš cilj nije da svi postanu programeri, nego da mladi imaju priliku zajedno istraživati i razvijati svoje ideje te da, u suradnji s vršnjacima, razvijaju digitalne vještine i kreiraju zajedničku budućnost bez obzira na karijeru koju će odabrati. Želimo osigurati mjesta u cijeloj Hrvatskoj gdje se mladi mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija” – kaže Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

STEMI je tvrtka čija je misija privlačenje mladih u svijet znanosti, tehnologije i inovacija te njihova transformacija iz konzumenata tehnologije u stvaraoce. Proizvodi tvrke su tehnološke avanture kroz koje mlade inspirira na poduzetništvo i stvaranje novih tehnologija.

Programerko je udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike. Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu.

Ono što ovim projektom želimo predstaviti mladima jest Hrvatska kakva će biti sutra, Hrvatsku koja se hvata u koštac s izazovima i inovacijama, koja se umrežava da bi postigla vrhunske rezultate, stoga pozivamo sve zainteresirane da se pridruže na predstavljanju projekta.

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale sponzore. Za provedbu projekta odgovorni su STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Projekt se može pratiti na web stranicama www.hrvatskastvara.eu.

Link na Google mapu: https://www.google.com/maps/place/Cvjetno+naselje+18a,+10410,+Velika+Gorica/@45.7185623,16.067535,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47667e66caabab93:0xace61cb80a4ad054!8m2!3d45.7185623!4d16.0697237