Prijava

Vaša prijava

Projekt “Ponosno recikliram”


          S obzirom na način ustroja i svakodnevnog funkcioniranja, Odlagalište otpada Mraclinska Dubrava i velikogoričko reciklažno dvorište predstavljaju jedan od najpozitivnijih primjera postupanja s otpadom u Republici Hrvatskoj. Kako bi se uspješan „modus operandi“ nastavio i u budućnosti, udruga Ekoregija Velika Gorica je u suradnji s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica pokrenula projekt edukacije velikogoričkih Osnovnoškolaca na temu postupanja s otpadom i recikliranja.

 

Stručnjaci s Veleučilišta Velika Gorica pojasniti će važnost odvajanja otpada, dok će predstavnici VG Čistoće pokazati kako ti procesi izgledaju na terenu. U projektu će sudjelovati oko 60 učenika iz 3. i 4. razreda OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Juraj Habdelić, koji će krajem listopada u Velikoj Gorici posjetit najmodernije hrvatsko reciklažno dvorište i odlagalište otpade.

Iz VG Čistoće d.o.o. poručuju: „Kao nositelj projekta želimo pokazati da u srži poslovanja njegujemo koncept održivog razvoja i upravljanja resursima. Znamo da je edukacija javnosti o pametnom, ekonomičnom i ekološki prihvatljivom postupanju s otpadom nezaobilazna ako želimo imati održiv sustav. S educiranjem treba započeti što ranije, jer će jednog dana i ta djeca postati korisnici usluga VG Čistoće “. Ako projekt izazove pozitivne reakcije učenika, projekt se planira proširiti i na ostale velikogoričke škole.

I Veleučilište Velika Gorica aktivno je na području zaštite okoliša, gdje kroz vlastite studijske programe i Eko školu stvaraju generacije studenata koji sudjeluju aktivno u projektima i predavanjima vezanim za otpad.

„Otpad nastaje svim našim aktivnostima, a kako ćemo s njim postupati uvelike ovisi o nama samima. Stoga je jako važno imati na umu da u otpadu postoje i vrijedne sirovine te da se recikliranjem štede prirodni resursi, voda i energija te stvara društvo za neko bolje sutra“, stav je doc.dr.sc. Sanje Kalambure, voditeljice Eko škole Veleučilišta Velika Gorica.

Budući da dijeli iste ciljeve s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica, udruga Ekoregija Velika Gorica s novim vodstvom ulaže značajne napore ne bi li podržala i potaknula aktivnosti koje doprinose, potiču i promoviraju održivi razvoj, zaštitu okoliša i kvalitetniji život na području Velike Gorice.

Svi projektni partneri se nadaju da će kontinuitetom djelovanja i provođenjem raznih aktivnosti uspjeti u ostvarenju vizije održivog postupanja s otpadom, te ispunjenju zajedničkih ciljeva o prenošenju ljubavi prema okolišu i na najmlađe stanovnike lokalne zajednice.