Prijava

Vaša prijava

Projekt edukacije velikogoričkih osnovnoškolaca “Ponosno recikliram”


Velikogorički osnovnoškolci sudjelovali su ovog četvrtka u ekološkom projektu Udruge Ekoregija – “Ponosno recikliram”. Projekt je organiziran u suradnji s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica. Cilj je educirati osnovnoškolace postupanju s otpadom.

Šezdeset učenika trećih i četvrtih razreda Osnovnih Škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, sa svojim učiteljicama, bili su u Veleučilište Velika Gorica na predavanju profesorice Sanje Kalambura koja im je objasnila zašto je važno odvajati otpad.

– Djeca znaju jako puno. Uče već od svojih roditelja, a s njima rade i njihove vrijedne učiteljice. Ovo danas što smo prezentirali, u suradnji s mojim Veleučilištem, na vrlo jednostavan način opisuje što su vrijedne sirovine i što na kraju krajeva možemo ponovno upotrijebiti i iskoristiti. Naučili smo koliko je veliko odlagalište – kao 15 stadiona Radnik  – ispričala je Sanja Kalambura, voditeljica Eko škole Veleučilišta Velika Gorica.

Predavanje je bilo zanimljivo, na pitanja voditeljice djeca su spremno i točno odgovarala.

– Nadamo se da će im predavanje i obilazak ostati u sjećanju jer smo uklopili malo zabave, malo igre, malo edukacije. Ne treba ih previše zamoriti. Ali sigurno je da su nešto naučili –jer su već sada boce od sokova odvajali u posebne posude za plastiku – zaključila je Kalambura.

Nakon predavanja, učenici su otišli u Reciklažno dvorište u Velikoj Gorici gdje su im predstavnici VG Čistoće pokazali kako odvajanje različitih vrsta otpada izgleda na terenu. Učenici su vidjeli kako se gotovo sav otpad može odvojiti i kasnije reciklirati – baterije i akumulatori, boje, plastika, staklo, stiropor, krupni otpad, metali, opasni otpad…

Mnogi od njih već odvajaju otpad i kod kuće.

Nakon toga, posjetili su Odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi, najmodernije u Republici Hrvatskoj. Stručnjaci VG Čistoće objasnili su učenicima gdje završava otpad koji se više ne može iskoristiti.

– Ovime se vidi da Grad Velika Gorica jako puno izdvaja za sve ovakve projekte. Zahvalivši gradonačelniku koji podupire projekte, kako Eko regije, tako i svih ostalih udruga gdje se zaštita okoliša kao takva može promovirati. Mi promoviramo održivi razvoj, energetsku učinkovitost, imamo i raznoraznih radionica i drago nam je kad o možemo pripremiti ovako nešto – rekao je Josip Kolarec, predsjednik Udruge Ekoregija.

Kroz ovaj izlet i projekt mališani su naučili kako mogu odvajati otpad, gdje ga mogu odložiti te kako je većina otpada zapravo sirovina. Ekoregija priprema još projekata, a ovaj će se u budućnosti provoditi i u drugim velikogoričkim osnovnim školama.