Prijava

Vaša prijava

FOTO 153. brigada obilježila 31. obljetnicu osnutka

['153. brigada', 'branitelji', 'domovinski rat', 'hrvatska vojska', 'obljetnica']

Prije 31 godinu oformljena je 153. brigada Hrvatske vojske koja je svojim ratnim putem dala velik doprinos slobodnoj Hrvatskoj i taj cilj platila životima 72 svoja najhrabrija sina.

Obilježavanje 31. obljetnice započelo kod spomen obilježja Golubica u Velikoj Gorici, nastavljeno u Vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni, dok je središnji program obilježavanja održan u Spomen domu u Velikoj Buni.

Predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV Ivan Zagorac istaknuo je da je priča o Domovinskom ratu brigade priča o hrabrosti, patnji, umiranju, priča o tome kako se voli Domovina kada ste joj najpotrebniji:

“Da bi sačuvali ono što je naše i vratili oteto, Hrvati i svi koji su Hrvatsku smatrali svojom Domovinom, počeli su pružati žestoki otpor. U tom ozračju 3. listopada 1991. godine formirana je 10. TO brigada Velika Gorica te je na ovim prostorima bila prva oružana sila koja je spriječila napredovanja neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. U prosincu iste godine preimenovana je u 153. brigadu Hrvatske vojske i pod tim imenom borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata. Na pokupskom ratištu prelazili smo čamcima rijeku Kupu u namjeri oslobađanja područja Banovine. Na ovo područje palo je tisuće granata, ali nisu nas uspjeli slomiti.”

U ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

“Kroz ovu brigadu prošlo je 5.800 ljudi, ali posebno se ovdje s pijetetom prisjećamo onih hrvatskih junaka koji su dali svoj život za našu Domovinu. Njih je 72. Upravo su njihova imena zlatnim slovima uklesana u slobodu naše domovine Hrvatske.”

Izaslanik predsjednika RH i ministra unutarnjih poslova, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je da je kroz velikogoričku brigadu prošla jedna široka populacija iz svih dijelova Hrvatske:

“I onda možemo reći da ovo nije samo velikogorička brigada, ovo je hrvatska brigada, ratna brigada koja je stajala uz bok gardijskih brigada. Njezini rezultati i uspjesi na bojištima, a nažalost broj poginulih i ranjenih pokazuje kolika je bila njezina snaga i koliki je bio njen obol koji je tijekom Domovinskog rata dala.”

Izaslanik predsjednika Vlade i izaslanstva ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović podsjetio je da je 153. brigada među onim postrojbama koje su iznijele vrlo veliki dio Domovinskog rata:

“Tih ranih 1990-ih godina, kada je ono najbolje što je Hrvatska imala ustalo i krenulo u obranu Domovine, tko se mogao nadati da ćemo postići ono sve što smo postigli? Tko se mogao nadati da ćemo ući u UN, postati dio Europe, ući u NATO, sve europske integracije, daleko od onog tamnog balkanskog vilajeta?”

Danas stojimo ovdje okupljeni u simbolu jedne žrtve, naglasio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar:

“Vi svi koji ste dali i utkali se u ono najsvetije što mi danas uživamo, u onu tradiciju, budućnost i dostojanstvo koje danas prezentira ovaj Dom, koji je primjer kako bi svi nakon desetljeća i stoljeća mogli znati što je 153. brigada. Jedna velika i vječna zahvalnost svima vama. Moram reći, kao član obitelji branitelja 153. brigade i vašim obiteljima na svemu što ste napravili za našu Domovinu.”

153. brigada HV u VRO Oluja sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Kraj ratnih djelovanja brigada je dočekala čuvajući državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom, sve do 14. rujna 1995. godine kada se vratila u Veliku Goricu uz veličanstveni doček.

Objava FOTO 153. brigada obilježila 31. obljetnicu osnutka pojavila se prvi puta na V'Gradu.