Prijava

Vaša prijava

Sljedeći vikend počinju Dani europske baštine, prijavite djecu na likovnu radionicu “Poculica i podgutnica”

[]

Grad Velika Gorica već 11 godinu zaredom organizira međunarodnu manifestaciju Dani europske baštine u Velikoj Gorici u suradnji s Ministarstvom kulture i kulturnim ustanovama i udrugama na području Velike Gorice.

Prema prijedlogu Vijeća Europe tema za ovu godinu je LIVING HERITAGE / Živuća kultura i baština i nastavlja se na prošlogodišnju temu Održivost baštine. Ove godine tema će se posvetiti običajima, znanjima, obrtima i vještinama koje se prenose s generacije na generaciju i još uvijek su u upotrebi i ulozi očuvanja baštine i osjećaja identiteta.

Likovna kolonija za djecu i mlade: Poculica i podgutnica –turopoljski modni dodaci

U subotu , 23. rujna 2023., s početkom u 10 sati u Društvenom domu Gradići ili tradicijskoj okućnici kod PŠ Gradići, članovi KUD-a Gradići u ulozi mentora prenijet će djeci i mladima svoja znanja o simbolici i vještinama koje su potrebne za izradu poculice i podgutnice, važnim dijelovima tradicijske turopoljske odjeće, danas ih zovemo modnim dodacima,  a  Velikogorički likovni umjetnici i amateri pomoći će im da svoje dojmove prenesu  slikarskim tehnikama na papir.

Rok za prijave na radionicu je četvrtak, 21.9.2023., na mail: gkovacic67@gmail.com ili na tel. 098 781 881.

Manifestacija Dani europske baštine i ove će godine, tradicionalno u rujnu i listopadu obilježiti važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda s fokusom na nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom Živa baština. Ministarstvo kulture i medija također obilježava dvadesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, što je rezultiralo upisom 216 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih je 23 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine.

Živa baština podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja. Ti vrijedni fragmenti i simboli prošlosti nositelji su identiteta i kontinuiteta zajednice te nerijetko podrazumijevaju specifična tradicionalna znanja i vještine koje nestaju. Kako bismo potaknuli na njihovo istraživanje i očuvanje, pozivamo sve zainteresirane kulturne, društvene, odgojno-obrazovne i znanstvene ustanove i organizacije da se priključe i osmisle manifestacije, predavanja, skupove, festivale, radionice, obilaske, izložbe, panele, virtualne programe, prezentacije i slična događanja namijenjena djeci i odraslima.

Objava Sljedeći vikend počinju Dani europske baštine, prijavite djecu na likovnu radionicu “Poculica i podgutnica” pojavila se prvi puta na V'Gradu.