Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica dobila Park Jadranka Cumbaja, a u budućnosti postavit će se i bista ratnog heroja

[]

U srcu Velike Gorice sada se uzdiže Park Jadranka Cumbaja, nazvan po istaknutom ratnom heroju koji je svojom hrabrošću i nevjerojatnim znanjem obilježio Domovinski rat. Rođen 14. prosinca 1967. u Zagrebu, Jadranko je svoj život posvetio obrani domovine i postao simbol snage, odlučnosti i predanosti.

Operacija “Oluja” 4. kolovoza 1995. bila je ključni trenutak u hrvatskoj povijesti, a Jadranko Cumbaj bio je jedan od 239 hrvatskih sinova koji su neizmjerno cijenjenim činom dali najvrednije – svoje živote za slobodu domovine. Kroz tu izvanrednu operaciju, on je uništio 29 neprijateljskih oklopnjaka i tenkova te je zabilježen kao prva osoba u Domovinskom ratu koja je s termovizijskim sustavom noću uništila neprijateljski tenk M-84 preko rijeke Kupe.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako današnji događaj svjedoči našoj kolektivnoj svijesti i sjećanju na junake, na čemu je svima neizmjerno zahvalan.

“Želim se zahvaliti inicijatorima ove ideje, te svima onima koji su prihvatili i proveli ideju u djelo. Park predivnog grada Velike Gorice sada će na poseban način, označavajući i podsjećajući, simbolizirati temelje naše samostalne i suverene Republike Hrvatske. Želim podržati inicijativu postavljanja biste za našeg Jadranka, a kreirat ćemo i film koji će svjedočiti istinu o heroju Jadranku, ali i svim braniteljima”, poručio je ministar Medved.

Velikodušni čin Cumbajeva života, njegova hrabrost i stručnost u protutenkovskim operacijama pamte se i odašilju sada s ovim novim parkom. Jadranko je bio čovjek koji je svoje znanje i vještine pretočio u zaštitu domovine, ali iznad svega ostao je veliki čovjek s ogromnim srcem.

Njegovo ime zauvijek će biti povezano s Velikom Goricom, jer je upravo ovdje živio i odrastao, dijelio radosti, ali i teškoće s obitelji i prijateljima. Park Jadranka Cumbaja postaje simbol zahvalnosti i poštovanja prema hrabrim ljudima poput njega koji su svoje živote položili za slobodu i mir.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pozdravio je sve prisutne u ime Grada te je kazao kako je prošlo malo manje od godinu dana kada se pojavila ideja imenovanja parka u Velikoj Gorici.

– “Kada su tražili rješenje kako odati počast jednom činu i herojskom djelu koje je učinio Jadranko Cumbaj, te način da grad u kojem njegovom djelu nije odan dostojan značaj i poštovanje, to bude ispravljeno, pojavila se ideja imenovanja parka. Hvala dragi Jadranko, hvala svim obiteljima naših branitelja i našim braniteljima koji su se pobrinuli da stojimo danas ovdje gdje stojimo. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom procesu, a ono što smo spomenuli, postavljanje biste, bit će realizirano te vas pozivam na razgovorom nakon kojeg ćemo dovršiti ovaj predivan projekt u znak našeg Jadranka Cumbaja”, kazao je gradonačelnik Ačkar.

Inicijativa za imenovanje parka po Jadranku Cumbaju potaknuta je njegovim izuzetnim doprinosom tijekom rata. Ova gesta podržana je od strane Gradske četvrti Stari grad, obitelji, kao i lokalnih vlasti koje su prepoznale važnost sjećanja i zahvalnosti prema ovom velikom junaku.

Otac Stjepan Cumbaj

Otac ratnog heroja naše Velike Gorice, Stjepan Cumbaj, u dubokim emocijama popraćenim suzama, zahvalio je inicijatorima i realizatorima ove ideje.

“Kada je moju suprugu i mene nazvala moja kćer Jadranka i rekla nam da će park u Velikoj Gorici, 28 godina nakon što nema našeg sina, dobiti ime po našem Jadranku, zanijemili smo i u suzama spustili slušalicu telefona. Slušajući sve ono što se godinama ističe za našega sina čini me, istovremeno, i ponosnim, ali i žalosnim što naša obitelj uvijek osjeća bol zbog gubitka našeg Jadranka. No, ponosni smo što nakon godina naš Jadranko nije zaboravljen”, kazao je otac Stjepan Cumbaj.

Danas, Park Jadranka Cumbaja postaje ne samo zelena oaza u gradu, već i mjesto koje podsjeća na hrabrost, odanost i nesebičnu predanost idealima slobode i domovine koje je ovaj iznimni čovjek simbolizirao.

Objava Velika Gorica dobila Park Jadranka Cumbaja, a u budućnosti postavit će se i bista ratnog heroja pojavila se prvi puta na V'Gradu.