Prijava

Vaša prijava

Prijatelji životinja zahtijevaju stroži nadzor uporabe pirotehnike


Udruga Prijatelji životinja zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova stroži nadzor uporabe pirotehnike, upozoravajući na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš. Udruga napominje da je uporaba pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca od kada je dopuštena samo njezina prodaja.

Traže stoga veća policijsku kontrolu kako bi se kažnjavala ranija uporaba pirotehnike.

Organizacija vatrometa potiče djecu da i ona koriste pirotehniku pa dolazi do stravičnih ozljeda dok se ljudi osjetljivi na buku teško nose s glasnom bukom u novogodišnjoj noći, , upozoravaju Prijatelji životinja.

Vatromet zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama.

“Apeliramo da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona“ naglasili su iz udruge u dopisu Ministarstvu unutarnjih poslova.

Udruga je zatražila i zakonsku izmjenu prema kojoj bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njezina uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, odnosno u vrijeme dočeka Nove godine.

Objava Prijatelji životinja zahtijevaju stroži nadzor uporabe pirotehnike pojavila se prvi puta na V'Gradu.


VVG na Adventu u Gorici