Prijava

Vaša prijava

Vlada uputila izmjene Kaznenog zakona – s ciljem veće zaštite žrtava nasilja uvode se nova kaznena djela

[]

Vlada je u Sabor uputila izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a novost je i da se uvode nova kaznena djela – teško ubojstvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Ove promjene su dio širih napora usmjerenih na suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji općenito.

Cilj je veća zaštita žrtava nasilja

Jedan od ključnih aspekata ovih izmjena je proširenje i osnaživanje prava žrtava nasilja. U Zakonu o kaznenom postupku predviđa se, između ostalog, pravo žrtve na žalbu protiv mjera opreza i uvođenje minimalne udaljenosti od 100 metara za nasilnika. Policija će imati ovlasti uhititi nasilnika ukoliko dođe do kršenja mjera opreza.

Žrtve će također imati pravo na pratnju osobe od povjerenja tijekom cijelog postupka. U Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, spolno uznemiravanje se premješta iz prekršajne u sferu kaznene odgovornosti, a predviđa se i pooštravanje prekršajnih kazni.

Što se tiče Kaznenog zakona, planira se povećanje kazni za silovanje i teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i ukidanje zastare za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Uz to, uvodi se kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe, poznatije kao femicid, s propisanom kaznom zatvora od najmanje 10 godina.

Dodatno, u skladu s Istanbulskom konvencijom, uvodi se pojam rodno utemeljenog nasilja nad ženama kao otegotna okolnost pri počinjenju kaznenih djela.

Novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje usmjereno je na adresiranje problema curenja informacija u kaznenom postupku. Počinitelji ovog djela mogu biti sudionici postupka, ali ne i novinari, kako bi se izbjeglo ograničavanje medijskih sloboda i prava javnosti na informiranje. Ova odredba primjenjuje se isključivo na nejavnu fazu kaznenog postupka.

Objava Vlada uputila izmjene Kaznenog zakona – s ciljem veće zaštite žrtava nasilja uvode se nova kaznena djela pojavila se prvi puta na V'Gradu.