Prijava

Vaša prijava

Uspjeh učeničke zadruge Vuzel na Županijskoj smotri u Vrbovcu

['eugena kumičića', 'OŠ EUGENA KUMIČIĆA', 'Tajana Brnić', 'vuzel', 'zadruga vuzel']

Na Županijskoj smotri učeničkih zadruga, koja se održala 26. travnja, u Srednjoj školi Vrbovec, učenička zadruga Vuzel izborila je impresivno drugo mjesto, čime su osigurali svoje mjesto na Državnoj smotri u Poreču!

– Tema štanda je bila “Slično, a različito”. Inspirirani ornamentom podgutnice koja je sastavni dio muške narodne nošnje Turopolja, osmislili su dizajn sličnog, a različitog ornamenta kojim su obogatili kolekciju torbi suvremenog dizajna – poručuju iz škole.

Osmišljavanjem novog dizajna ornamenta, koji zadržava tradicionalne motive, a istovremeno unosi suvremene elemente, zadruga Vuzel je uspjela privući pozornost i priznanje žirija. Njihova inovativna kolekcija torbi spojila je prošlost i sadašnjost u jedinstvene kreacije koje su istaknule na smotri.

Posebno treba pohvaliti učenice 7.b razreda, Natali Špičić i Gretu Žibert, te učenicu 6.e razreda, Doru Šmidlehner, koje su svojim radom i kreativnošću doprinijele ovom izvanrednom uspjehu. Njihova mentorica, voditeljica zadruge, Tajana Brnić, igrala je ključnu ulogu u vođenju tima do ovog velikog postignuća.

Ovaj uspjeh učeničke zadruge Vuzel ne samo da potvrđuje kvalitetu i inovativnost njihovog pristupa, već i naglašava važnost integracije kulturnog nasljeđa u obrazovanje i suvremene projekte. Nema sumnje da će na Državnoj smotri u Poreču kreativnost zadruge Vuzel biti prepoznata i nagrađena!

Hvalevrijedna Županijska smotra učeničkih zadruga okupila 23 zadruge u Vrbovcu

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovale su 23 zadruge, od njih ukupno 43 koliko ih je registrirano u osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje na području Zagrebačke županije. Najbolje ocijenjene zadruge na smotri idu na državnu smotru koja će se ove godine održati u Poreču.

Otvarajući smotru, zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je kako su zadrugari su ponos Zagrebačke županije. „Imamo oko 5200 aktivnih zadrugara koji njeguju duh poduzetništva i zajedništva, rade na tradiciji očuvanja običaja našeg kraja, a u tome imaju punu podršku Županije. Svake godine povećavamo sredstva za naše zadrugare pa smo tako i u ovoj godini osigurali 23 tisuće eura“, rekao je Kolarec.

Glavna tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Blanka Horvat naglasila kako savez okuplja 729 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.

„Učeničke zadruge djeluju u osnovnim i srednjim školama i Centrima za odgoj i obrazovanje i temeljem zakona one proizvode razne proizvode te ih na kraju i prodaju. U cijelom tom procesu stječu razna iskustva pa time vježbaju poduzetničke vještine koje su danas jako bitne, pogotovo za budućnost“, poručila je Horvat.

Učeničke zadruge imaju ključnu ulogu u obrazovanju jer pružaju praktična iskustva koja omogućavaju učenicima da primijene teorijska znanja u stvarnim situacijama. One potiču razvoj poduzetničkih vještina, kreativnosti i timskog rada, pripremajući mlade za buduće profesionalne izazove. Kroz aktivnosti zadruga, učenici ne samo da uče o poslovanju i ekonomiji, već i razvijaju socijalne vještine i osjećaj odgovornosti. Osim toga, učeničke zadruge često imaju i kulturni značaj jer promiču lokalnu tradiciju i nasljeđe, čime doprinose očuvanju identiteta zajednice.

Objava Uspjeh učeničke zadruge Vuzel na Županijskoj smotri u Vrbovcu pojavila se prvi puta na V'Gradu.