Prijava

Vaša prijava

Vatrogasci slave svog nebeskog zaštitnika sv. Florijana

['dvd kuče', 'dvd mracllin', 'sveti florijan']

Danas slavimo svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, a tim povodom naši lokalni DVD-ovi održavaju prigodne programe s ciljem podizanja svijest o važnosti vatrogasne službe​.

Sveti Florijan bio je rimski časnik poznat po svojoj hrabrosti i odanosti kršćanskoj vjeri, što ga je na kraju dovelo do mučeništva u 4. stoljeću. Naime, prema legendi, Florijan je odbio prinijeti žrtvu poganskim bogovima, zbog čega je mučen i ubijen tako što je bačen u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata. Njegov spomendan obilježava se 4. svibnja, a posebno ga štuju vatrogasci jer se vjeruje da pruža zaštitu od požara i poplava​.

Velika Gorica i Turopolje imaju bogatu povijest vatrogastva. Velika tradicija vatrogastva na području našeg grada je nakon stoljeća uspješnog organiziranja i djelovanja, iznjedrila 1979. godine profesionalnu jezgru i osnivanje ispostave Vatrogasne brigade Zagreb u Velikoj Gorici, u vatrogasnom domu DVD-a Velika Gorica.

Danas JVP Velika Gorica čini 48 zaposlenih profesionalnih vatrogasaca jednoliko raspoređenih u 4 smjene, zapovjednik i zamjenik zapovjednika, jedna radnica na poslovima administrativno računovodstvenog referenta, te jedna radnica na poslovima voditelja pravnih poslova. JVP Velika Gorica pokriva prostor od 552 km2 i prosječno ima 450 intervencija godišnje. Na području koje pokriva postrojba živi 63 517 stanovnika što čini grad Veliku goricu 6. gradom po veličini u RH. Uspješno surađuju s VZG VG i svim DVD-ima na zajedničkom uvježbavanju i osposobljavanju te na operativnom radu.

DVD Mraclin i DVD Kuče pozivaju na obilježavanje svetog Florijana

Vatrogasci u Velikoj Gorici tradicionalno obilježavaju blagdan svetog Florijana procesijama i ceremonijama, odajući počast svojem zaštitniku i radu svojih članova s ciljem podizanja svijest o važnosti vatrogasne službe​.

– Najavljujemo da će domaćin župne proslave biti DVD Kuče koji pozivaju na svečanu misu u kapelu sv. Fabijana i Sebastijana s početkom u 18.45 sati. Prije mise bit će tradicionalna procesija do kapelice sv. Florijana. U nedjelju pak bit će misa u Mraclinu, pa DVD Mraclin poziva sve svoje članove da se u 9.30 sati postroje u svečani ešalon kako bi u kapeli sv. Vida na misi u 10 sati na dostojan način proslavili svoga zaštitnika – poručuju iz DVD-a.

Foto: DVD Mraclin

Vatrogastvo u Hrvatskoj

Povijest vatrogastva u Hrvatskoj seže u 19. stoljeće, kada su osnovana prva dobrovoljna vatrogasna društva. Prvo takvo društvo osnovano je 1864. u Varaždinu, a prve profesionalne vatrogasne postrojbe pojavile su se u Rijeci 1863. godine. S vremenom se vatrogastvo razvilo u ključnu društvenu funkciju, pružajući zaštitu od požara i promovirajući solidarnost i suradnju u zajednicama. Hrvatska vatrogasna zajednica odigrala je važnu ulogu u koordiniranju vatrogasnih društava i stvaranju jedinstvenih standarda u vatrogastvu, a njezina povijest i dalje se isprepliće s nacionalnim razvojem i promjenama društvenih sustava​.

Objava Vatrogasci slave svog nebeskog zaštitnika sv. Florijana pojavila se prvi puta na V'Gradu.