Prijava

Vaša prijava

Velikogorička kiparica Mirna Savić predstavila skulpturu “Tekstilni paradoks”

['Answear', 'MIRNA SAVIĆ']

Umjetničku instalaciju „Tekstilni paradoks“, predstavljenu na Future Tense powered by Lürssen konferenciji kreirala je velikogorička magistra kiparstva Mirna Savić, a svoj doprinos dale su i magistra slikarstva Franciska Topolovec te magistra kiparstva Andriana Maroka. Pri izradi ovog djela upotrijebile su 50 kilograma odbačene odjeće.

Skulptura ljudskog lika simbolizira opsjednutost društva kupovinom nove odjeće,  progovarajući o posljedicama prekomjerne potrošnje i zagađenju okoliša. Vješalice s novom odjećom postavljene oko skulpture dodatno ističu beskonačni ciklus kupovine.

Autorica ovog djela, Mirna Savić, magistra kiparstva istaknula je: „Ovim radom želimo potaknuti na razmišljanje o vlastitim potrošačkim navikama i ekološkim posljedicama istih te potaknuti posjetitelje na odgovornu potrošnju i očuvanje okoliša. Želim zahvaliti svojim kolegama koji su mi pomogli stvoriti ovu instalaciju u materijalu s kojim prvi put radim. Stvaralački proces je bio uzbudljiv, zajedno smo tražili kreativna rješenja. Inspiracija je dolazila spontano pa smo se u skladu s tim potrudili svaki odjevni predmet transformirati u nešto novo“.

Answear Country Managerica za Hrvatsku i Sloveniju, Sandra Gašparić objasnila je kako u svakodnevnom poslovanju odgovaraju na izazove s kojima se susreću u radu  tekstilne industrije: „Prema nekim istraživanjima godišnje se proizvede 92 milijuna tona tekstila, a predviđa se da će do 2030. ta brojka porasti na 145 milijuna tona. U Europskoj uniji svake godine odbaci se 5,8 milijuna tona tekstilnih proizvoda, što je 11 kg po osobi. Kamion pun tekstilnih proizvoda odloži se ili spali negdje u svijetu svake sekunde. U Answearu smo svjesni razine štetnosti koju modna industrija ima na okoliš te smo odlučili prilagoditi naše poslovanje održivim; kroz ekološka pakiranja, upotrebu solarne energije, praćenje ugljičnog otiska, ali i pokretanje programa recikliranja odjeće – wear&share. Budući da se 95% odjeće može ponovno upotrijebiti ili reciklirati, putem ovog programa, korisnici mogu potpuno besplatno i u svega par klikova zbrinuti tekstilni otpad koji više ne upotrebljavaju.“

Održivost je jedna od tema ovogodišnjeg izdanja Future Tense powered by Lürssen konferencije koju je posjetiteljima približio futurolog Martin Kruse, stavljajući naglasak na to da sve što vidimo oko sebe ostavlja ekološki otisak i da se promjena mora početi događati odmah.

Skulpturu „Tekstilni paradoks“ umjetnici su kreirali u suradnji s online modnom trgovinom Answear.hr koja nudi proizvode poznatih svjetskih modnih marki, a modu vidi i kao prostor za pokretanje brojnih društveno odgovornih tema i akcija. Za odlaganje odjeće putem wear&share programa potrebno je registrirati se na portalu: wearshare.answear.hr, zatim napraviti nalog za dostavljača, koji dolazi na vaša vrata i potpuno besplatno preuzima paket s odjećom (opranom i zapakiranom).

Zatim se odjeća dostavlja u Poljsku u sortirni centar Answearovog partnera, 3R Recycling Solutions Spółka, gdje se reciklira na jedan od tri načina: jedan je da se pretvori u primjerice, krpe za čišćenje, ručnike, visokokvalitetni papir ili pak nešto sasvim drugo. Drugi način je da se stara odjeća ponovno iskoristiti za proizvodnju zvučno-izolacijskih i izolacijskih materijala, koji se koriste u automobilskoj industriji. Treći način je uvođenje sekundarne odjeće koja je još uvijek dobra, može se nositi i time izbjeći kupnju nove odjeće.

Prikupljena sredstva koristit će se u svrhu pošumljavanja Hrvatske, odnosno za kupovinu sadnica drveća, koje će udruga Argonauta zasaditi na otoku Murteru ili širem području.

Objava Velikogorička kiparica Mirna Savić predstavila skulpturu “Tekstilni paradoks” pojavila se prvi puta na V'Gradu.