Prijava

Vaša prijava

Pomozi u čišćenju našeg grada od azbesta

['azbest', 'vgčistoća', 'zdravlje']

Ured za zaštitu okoliša Velike Gorice poziva građane da dojave informacije o posjedovanju azbestnog otpada te o lokacijama divljih odlagališta azbesta.

Azbest je prirodni, vlaknasti mineral koji se rabi u proizvodnji toplinske i električne izolacije i za izradu zaštitne vatrogasne odjeće i obuće. Dugo se upotrebljavao u građevini zbog svoje čvrstoće, otpornosti na toplinu i kiselinu, te izolacijskih svojstava. Međutim, istraživanja su dokazala kako je riječ o kancerogenom materijalu te je azbest sada zabranjen u brojnim državama, a među njima je i Hrvatska.

Kako locirati azbest

Najviše Azbesta se nalazi u krovnim i fasadnim pokrovima i salonit pločama, raznim oblicima vanjskih i pregradnih zidova, podnih pločica, kao izolator u pećnicama, bojlerima i kotlovima centralnog grijanja, izolatorima cijevi i slično.

Hrvatska je korištenje azbesta zabranila 2006. godine. Većina starijih građevina, koje se još i danas koriste za stanovanje, je sagrađena prije zabrane korištenja azbesta.

Bolesti povezane s azbestom

Razvoj bolesti povezanih s azbestom je dugotrajan te se simpotmi mogu pojaviti od 10 do 40 godina nakon izlaganja azbestu. Izloženost okolišu onečišćenom azbestom može se povezati s bolestima poput azbestoze, raka pluća ili mezotelioma.

Prilikom uklanjanja materijala koji sadrže azbest potrebno je zaštititi cijelo tijelo korištenjem zaštitne odjeće i koristiti respirator za uklanjanje čestica iz udahnutog zraka.

Zato iz Uprave grada mole da im se na telefon 6269-961 ili e-poštom zastita-okolisa@gorica.hr, jave svi građani koji imaju saznanja o prisutnosti azbesta.

 

 

Objava Pomozi u čišćenju našeg grada od azbesta pojavila se prvi puta na V'Gradu.