Prijava

Vaša prijava

Stjepan Rak: Izgradnjom modernog pročistača znatno ćemo podići životni standard Velikogoričana


O trenutačno najvećoj investiciji na velikogoričkom području, rekonstrukciji i dogradnji uređaja s primjenom III stupnja pročišćavanja otpadnih voda te rekonstrukciji i izgradnji novog sustava odvodnje, razgovarali smo s direktorom VG Vodoopskrbe Stjepanom Rak.

Pristupanjem Europskoj uniji i prihvaćanjem primjene Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, naša obveza je do 31. prosinca 2018. godine unaprijediti stupanj pročišćavanja na postojećem uređaju s drugog na treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda, te na taj način znatno podići kvalitetu pročišćene vode koju ispuštamo u naš recipijent rijeku Savu, govori nam direktor Rak.
Važno je naglasiti da III stupanj pročišćavanja otpadnih voda podrazumijeva dodatno uklanjanje dušika i fosfora te je takva pročišćena otpadna voda pogodna za zalijevanje zemljišta, i ne onečišćuje rijeku Savu.
Posebna vrijednost cijelog projekta je rekonstrukcija i izgradnja 130 km mreže za odvodnju otpadnih voda za mnoge naše stanovnike, čime podižemo standard života na višu razinu. Uz to krenut će i rekonstrukcija 14 km davno izgrađenih kanalizacijskih kolektora.
Projekt izgradnje vrijedan je 54 milijuna eura, od čega će Grad Velika Gorica 69,22 % sredstava osigurati iz fondova Europske unije, a ostatak od 30,78% spada u nacionalnu komponentu sufinanciranja.
U nacionalnom dijelu sufinanciranja koje ukupno iznosi 30,78%, sudjeluju Ministarstvo poljoprivrede s 11,29%, Hrvatske vode s 11,29% i Grad Velika Gorica zajedno s VG Vodoopskrbom s 8,21%. Financijska sredstva iz fondova EU ne uplaćuju se unaprijed, već prema privremenim situacijama izvedenih radova, objašnjava nam direktor Rak.
Zaštita podzemne vode i prevencija zaraze
Direktor Rak ističe kako je krajnji cilj očuvanje goričkih podzemnih izvora pitke vode i zaštita okoliša, koji će se postići na način da se stanovnicima okolnih naselja Velike Gorice omogući odvodnja otpadnih voda s pročišćavanjem. Trenutačno mnoga domaćinstva, najvećim dijelom u ruralnom području, koriste septičke ili sabirne jame, od kojih dio njih nisu izvedene prema propisima. Često sadržaje septičkih i sabirnih jama odlažu na neprimjeren način na okolna polja, ne vodeći računa o mogućim neželjenim posljedicama kao što su ugrožavanje podzemnih voda, onečišćavanje okoliša, zarazne bolesti.
48 novih crpnih stanica
Na širem velikogoričkom području do kraja 2018. godine bit će izgrađeno 48 novih crpnih stanica, kako bi novi sustav odvodnje besprijekorno funkcionirao za 74 000 ES (ekvivalent stanovnika) jer je postojeći uređaj izgrađen 1974. godine predviđen za 35 000 ES.
Čekaju „zeleno svjetlo“ iz Bruxellesa
S obzirom da se projekt najvećim dijelom sufinancira novcem Europske unije, Bruxelles prije početka radova treba prihvatiti Studiju izvedivosti, te se očekuje „zeleno svjetlo“. Prihvaćanjem Studije izvedivosti završit će dio radnji na kojem su radili mnogi gorički stručnjaci i inženjeri.
U tijeku je postupak izvlaštenja vlasnika zemlje kojom će prolaziti kanalizacijska mreža. Projekt je vezan uz 1204 čestice. Do sada smo uspješno riješili 87% imovinsko-pravnih odnosa, a ostatak je u vrlo visokoj fazi završenosti. Postupak izvlaštenja vlasnika olakšava nam Zakon o vodnom gospodarstvu, napominje direktor Rak.
Priključak za sve besplatan
U ovome trenutku 15 000 stanovnika na širem području nema izgrađenu infrastrukturu za odvodnju otpadnih voda, no dovršetkom ovog kapitalnog projekta, postići ćemo ujednačen razvoj i opskrbljenost infrastrukturom za mnoge naše stanovnike, pri čemu je važno istaknuti da će priključak biti potpuno besplatan.
Dovršetkom projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“ sačuvati ćemo dragocjeni velikogorički resurs – izvor pitke vode, zaštiti okoliš, prevenirati potencijalne zaraze i podići životni standard mnogih stanovnika, ističe direktor Rak.