Prijava

Vaša prijava

Još se utvrđuje identitet osobe koja je izgorjela u baraci u Velikoj Kosnici. Uhitili muškarca koji je zapalio svijeću

['novosti', 'novosti hrvatska', 'novosti svijet', 'svijet', 'hrvatska', 'vijesti', 'vijesti hrvatska', 'vijesti svijet']

"Vidio sam da gori i odmah sam zvao 112. Zvao sam odmah nakon i policiju jer sam znao da sigurno netko spava unutra i pretpostavio da se nešto desilo. Ja sam istrčao i mislio da li da uletim unutra, al ne možeš previše je buknulo", kazao nam je očevidac, koji stanuje u jednom od objekata bivšeg prognaničkog naselja u Velikoj Kosnici za 24sata.

Kako je izvijestila zagrebačka policija, u petak oko 4.40 sati u Domovinskoj ulici u Velikoj Kosnici izbio je požar drvene barake u krugu prenoćišta u vlasništvu Grada Zagreba.

"U njoj se nalazio 71-godišnjak koji je najvjerojatnije zapalio svijeću nakon čega je izbio požar. Vatra se proširila i na drugu drvenu baraku. Požar su ugasili vatrogasci, nakon čega je u baraci pronađeno tijelo zasad nepoznate osobe", priopćila je policija koja još utvrđuje identitet preminulog.

(Igor Šoban/Pixsell)

Kako neslužbeno doznaju 24sata, u baraci su u vrijeme požara boravila dvojica muškaraca. Zagrebačka policija u subotu je izvijestila da su dovršili istragu nad 71-godišnjakom. Kako navode, sumnja se da je on zaspao nakon što je upalio voštanu svijeću. Potom se zapalila zavjesa te se požar proširio na cijelu baraku, pa i susjednu baraku i na dio krovišta objekta lovačkog društva. 
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je osumnjičenog predala pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Sugovornik 24sata, koji je želio ostati anoniman, kaže da je upozoravao nadležne da su se u napuštenim barakama skupljali beskućnici jer se bojao da će se jednom nešto dogoditi.

{"RELATED":4219320}

Pojašnjava nam da je u Velikoj Kosnici bilo prognaničko naselje za prognanike iz Vukovara. Riječ je o objektima Grada Zagreba. Dio objekata preuzeo je Crveni križ, osposobio te ih koristi za Prihvatilište, dio koristi Ustanova Dobri dom za pučku kuhinju, a dio je prepušten propadanju. Za neke objekte brinu stanari, dvije obitelji i nekoliko samaca, koji ih održavaju i čuvaju dok čekaju da im se riješi stambeno pitanje.

U neposrednoj blizini tih objekata u kojima su bili prognanici su i dvije barake koje su izgorjele. One su nekada služile i kao skladište. 

Lokaciju požara u Velikoj Kosnici u petak je ujutro obišao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Izrazio je žaljenje zbog tragedije.

(Igor Šoban/Pixsell)