Prijava

Vaša prijava

Nestao joj pas pa je zvali iz skloništa da je preminuo i da plati liječenje: obdukcija otkrila da je ubijen


Nova priča – novi horor. Pas Rex je nestao jedne večeri iz dvorišta obiteljske vikendice. Ujutro ih je nazvao vlasnik skloništa Pokupsko Cerje.

"On nam je rekao da je psa liječio cijelu noć međutim da pas nije preživio i da će nas njegovo liječenje jako skupo koštati. Rekao je da ga je navodno udario auto i da je o tome obaviještena policijska postaja Velika Gorica koja je izašla na uviđaj", kaže vlasnica psa Vana.

{"RELATED":1691712}

U policiji su im, kaže, rekli da na nikakvom uviđaju nisu bili. A kad su Barabu tražili tijelo psa, rekao im je da ga ne mogu dobiti jer su ga se već riješili.

Moji roditelji su sjeli u auto i objasnili ljudima o čemu se radi pa su im ustupili da među tim leševima nađu našeg psa", kaže Vana.

Odveli su ga na obdukciju na Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.
 
"Pregledom je ustvrđeno da pas nije ničim liječen, znači nikakvim lijekovima nije tretiran, a da je kralježnica slomljena na par mjesta. Ali uz smrskanu glavu vidjela se i prostrjelna rana koja je prošla kroz uho", priča Vana.

Kad su mu rekli što su ustanovili, Baraba je, kaže, odustao od naplaćivanja troškovi. Loše iskustvo s tim skloništem imala je, dodaje, i njezina prijateljica.

"Njoj su ušli u dvorište i doslovce s lanca skinuli psa i odveli ga. Susjeda je to sve vidjela, a oni su drugi dan dobili dojavu iz Pokupskog Cerja da je pas kod njih te da je nađen nasred ulice bez vlansika. Međutim, kad smo otišli tamo i rekli da ga je susjeda vidjela, onda su samo psa dali bez ikakvih problema", kaže Vana.

{"RELATED":1688521}

Svog Rexa još nije prežalila. A od straha koji joj ulijeva vlasnik skloništa, krije identitet.

Napitanje zašto ga nisu prijavili, Vana kaže da im je u tom trenu to bip prevelik šok.

"Taj pas je bio s nama više od deset godina. Međutim sada kada se odmotava ovo sve, stvarno nam je žao što nismo to učinili. Možda bi spasili i tuđe pse", dodaje Vana.

A napokon smo doznali i podatak koliko je pasa moglo biti spašeno, samo da ovo sklonište nije, kako tvrde svjedoci, provodilo samovolju i tjeralo inat.

"Za cijelu prošlu godinu imamo otprilike sto pasa, a nešto manje od 500 pasa je upisnao u upisniku kao da ih više nema. Ove godine je zbrinuto oko 250 pasa, a po bazi se može vidjeti da ih 60-ak više nije među živima", kaže pomoćnica ministra poljoprivrede  Mirjana Mataušić Pišl.  

Ministarstvo nema podatak na koji su način ti psi umrli. A što se dogodilo s preživjelima, otkrit će nam nakon istrage koju vode nad skloništem. Čista matematika dovodi nas do prosjeka od 40-ak pasa na mjesec koliko ih boravi u ovom skloništu. Istom tom matematikom svaki mjesec iz njega mrtvo iziđe njih desetak. Većina je, čini se iz priče, imala i potencijalne udomitelje. Sad više nemaju ništa.