Prijava

Vaša prijava

Bliži se početak školske godine: za knjige školarca roditelji moraju izdvojiti i do 2.500 kuna


Koju torbu odabrati? Između želja i mogućnosti roditeljima ovih dana nije lako, jer bliži se škola i za nju se treba pripremiti.

A najprije treba kupiti knjige, osim ako ne živite u Zagrebu, gdje je Grad obećao besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Za osnovnu su besplatne i u Osijeku, Varaždinu i Dubrovniku, dok u većini drugih gradova besplatne knjige dobivaju samo djeca iz siromašnijih obitelji. Svi ostali morat će ih kupiti.

"Cijene su za prvi razred od 500 kuna do maksimalnih 2.500 za srednju. Sad, što se tiče srednje škole, ovisi koliko jezika dijete ima u programu", rekla je prodavačica u knjižari Aleksandra.

A ako imate dvoje ili više djece troškovi rastu.

"Pa jedno tri do četiri tisuće kuna smo potrošili za obje", rekla je jedna majka iz Velike Gorice. 

Školska torba za prvašiće košta tako od 350 do 750 kuna.

"Za torbu je najvažnije da je čvrsta, obavezno da ima anatomski podložak za leđa i za ramena, te da ima ove mačje oči što više-manje sve torbe imaju. Sve te torbe prvoškolske imaju unutra dovoljno mjesta, predviđene su za svu količinu knjiga i bilježnica koje prvašići moraju imati sa sobom", objasnila je prodavačica Davorka. 

Uz torbu, mnogi će školarci poželjeti i novu pernicu. Kad se pridodaju bilježnice, pribor za likovni i ostale potrepštine, potrošit će se još minimalno tristotinjak kuna. Mnogi će zato kupovati na rate ili loviti popuste.

"Kriza se osjeti, tako da mi idemo s 15 posto popusta na torbe, pogotovo sad kako kreće i na određeni asortiman papirnice, znači najtraženije, najkvalitetnije bilježnice imaju 15 posto popusta", dodaje prodavačica. 

I uz popust - roditelje će početak školske godine skupo stajati.

 

 

 


Oženio se Matija Galeković

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike