Prijava

Vaša prijava

Poštari nove generacije: račune će na vrata donositi električnim biciklom i to domaće proizvodnje


Jeftiniji je, praktičniji i ne zagađuje okoliš. Električni bicikl domaće proizvodnje budućnost je Hrvatske pošte, a na prve primjerke poštari će sjesti za koji tjedan i njima zamijeniti dio legendarnih mopeda koji broje posljednje kilometre.

"Velika je prednost za sam centar grada, za nas poštare koji veliku količinu materijala iznašamo svaki dan", rekao je poštar Željko Vidiček.

180 bicikala s elektromotorom i opremljenih za dostavu pošiljaka, Pošti će isporučiti tvornica iz Ludbrega. Posao je u finalnoj fazi, a jedan stoji oko 16 tisuća kuna. 

"Cijeli mehanizam je montiran u kućištu u stražnjem kotaču. Unutra se nalazi elektronika, starter/rotot i paket baterija. Snaga električnih bicikala je 250 vata i autonomija je 50 kilometara. Brzina im je limitirana na 25 kilometara na sat", objasnio je Marijan Blažin, voditelj prodaje Ducati Komponenti.

Iako možda ne izgleda tako, okretanje pedala neće umoriti poštare, jer elektromotor odrađuje sav posao. A evo i zašto su se uopće nadležni u tom poduzeću odlučili na veliki zaokret

Iza ovog zaokreta Pošte na zelenu energiju stoji vrlo jednostavna računica. Ušteda s jednim električnim biciklom u odnosu na jedan moped je oko 7.000 kuna na godinu. Na 180 komada, to je 1.260.000 kuna godišnje. A radi praktičnosti, poštari su čak dobili i pomoćne nogare.

Bicikli će dakle zasad zamijeniti manji dio voznog parka od ukupno 2084 dostavna mopeda, a plan raspodjele koji će ih poštari dobiti  već je spreman.

"To su ravna područja, neki tereni koji obuhvaćaju oko 25 kilometara dostavnog područja. To će biti tereni kao što su Velika Gorica, Samobor, Zaprešić, ili recimo Slavonija", rekla je Jo Kempen, voditeljica odnosa s javnošću Hrvatske pošte.

Ulaganje vrijedno 3.700.000 kuna pomogao je i Fond za zaštitu okoliša jer Pošta će ovako na godinu stvarati čak 100 tona ugljičnog dioksida manje nego prije. 

"Radi se ukupno o subvenciji Fonda koja iznosi ukupno 1.130.000 kuna. Za 180 bicikala, znači po jednom biciklu 6.300 kuna, što je otprilike pola vrijednosti samog bicikla", rekao je Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz bešumni pogon, dolazak poštara će tako ubuduće neki teže primjetiti, a možda ga i prepoznati  jer poštari na struju  više neće morati nositi ni kacige.