Prijava

Vaša prijava

DIP poziva da se s kandidaturama ne čeka do zadnjeg trenutka


ZAGREB – Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u četvrtak sudionike parlamentranih izbora da ne čekaju zadnji trenutak za predaju kandidatura, te da Povjerenstvu najave vrijeme dolaska.

Pozivamo izborne sudionike da ne čekaju zadnji čas za predaju kandidatura, te da najave vrijeme dolaska, tako će biti manje čekanja i nervoze, istaknula je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić.

Iako se kandidature mogu podnositi od 6. listopada, DIP je zaprimio samo tri.

Kandidature se od četvrtka zaprimaju u zgradi Hrvatskog sabora, a glavnina ih se, uobičajeno, očekuje dan-dva prije krajnjeg roka, ponoći, 19. listopada. DIP od četvrtka do nedjelje, 18. listopada kandidature zaprima od 8, 30 do 20 sati, a u ponedjeljak, 19. listopada do ponoći. Donese li netko kandidaturu u ponedjeljak u 23, 59 naravno da ćemo je zaprimiti i obrađivati je iza ponoći, no moramo je zaprimiti prije 24 sata, naglašava Fabijančić.

Nakon što istekne rok za kandidiranje slijedi njihova provjera i objava zbirnih listi, čime kreće službena izborna promidžba.

DIP za objavu zbirnih listi ima rok do ponoći 21. listopada, no s obzirom na kratkoću rokava potrudit će se da to učini čim prije. Nakon što se objave zbirne liste slijedi i tiskanje glasačkih listića.

"Zakon poznaje izraz izborni listić, a bojim se da će to biti listina", kaže Fabijančić Križanić, podsjećajući da će birači 8. studenoga po prvi put na parlamentranim izborima moći koristiti preferirani glas, dakle na listi za koju budu glasovali moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju.

Ne možemo predvidjeti koliko će biti kandidacijskih listi, što ih bude više, listići će biti veći, a zbog preferencijskog glasovanja na listi će biti navedeni i svi kandidati, kaže potpredsjednica DIP-a i dodaje da se "za sada sigurno zna da će listići biti veliki, a koliko ovisi o samim sudionicima".

Birače je pozvala da provjere podatke u registru birača, može ih se dopuniti, odnosno izmjeniti do 28. listopada.