Prijava

Vaša prijava

Izvanredne mjere u Karlovcu: sirenama označena nadolazeća opasnost, građani spremni za najgori scenarij


Situacija je sve ozbiljnija na karlovačkom području.

Od tri sata poslijepodne na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave, a vodostaji Kupe i Korane rastu iz sata u sat. Zbog vode su brojne prometnice u Karlovačkoj županiji već zatvorene, a nasipi u nebranjenim naseljima građeni su na visinu od 8 metara, pa se očekuje se da će biti dovoljni.

Vatrogasci i dalje pripremaju zečje nasipe, a mještani dižu namještaj i pripremaju se za najgori scenarij.

Građani Karlovca, posebno mještani naselja uz Kupu gaje slabu nadu da je prognoza bila netočna samo vremenski, jer ako je točan onaj drugi dio procjene Hrvatskih voda - da će rijeke rasti sve do noći s četvrtka na petak, vodostaj će opet dosegnuti iznimno visoku razinu i moguće je i proglašavanje izvanrednog stanja, piše kaportal.

U Karlovcu je u 20 sati i 15 minuta sirenama oglašena nadolazeća opasnost jer je
vodostaj Kupe dosegnuo osam metara i dva centimetra, a Gradski stožer za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da ostanu mirni i da se u slučaju potrebe obrate Centru 112 i predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Vodostaj Korane u 19 sati bio je 764 centimetara. Poplavljena su mnoga dvorišta, podrumi i prometnice, a probleme stvara i bujična voda koja u brdskim dijelovima grada čini štetu na komunalnim objektima i kućama te vatrogasci i razne službe pomažu građanima, rečeno je u četvrtak navečer u Gradskom stožeru za zaštitu i spašavanje.

Kako je rekao predsjednik tog stožera, gradonačelnik Damir Jelić, u Karlovcu tristotinjak osoba organizirano provodi mnogobrojne aktivnosti na ublažavanju teškog stanja, a jedna od posebnih aktivnosti je namjerno potapanje gradilišta na kojem je djelomično izgrađen KAquarium da se ne bi zbog pritiska vode građevina urušila.

Karlovački stožer izdao je upozorenje građanima u nebranjenim područjima o nadolazećoj opasnosti. To znači da trebaju biti pripravni jer se noćas očekuje vrhunac vodnog vala.

U Hrvatskoj Kostajnici izvanredne mjere obrane od poplava

Zbog brzog rasta vodostaja Une, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.  

Voda je prodrla do Staroga grada Zrinskih uz granicu s BiH, no opasnosti za obiteljske kuće još nema.  

Neposredne opasnosti od visokog vodostaja u Sisačko-moslavačkoj županiji još nema, ali su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti.

Osim postupnog rasta vodostaja Save, od danas su u porastu vodostaji Kupe i Une pa su u većini mjesta uz rijeke proglašene redovite mjere obrane od poplava.

U sisačkome Pokuplju na kritičnim mjestima nasipi se pojačavaju vrećama s pijeskom. Hrvatske vode prije su pojačale nasip u blizini Žažine i Satroga Pračna, ali kod Stare Drenčine to nije učinjeno jer se neki vlasnici nisu složili da se nasipi na njihovu zemljištu povise. Zbog toga je na 400 metara nasipa nužna nadogradnja zečjim nasipima. Kao i inače u sličnim prilikama, za promet je zatvorena lokalna cesta Žažina - Mala Gorica.

Sisački Stožer civilne zaštite obavijestio je stanovnike ugroženog područja da se pijesak i vreće mogu nabaviti preko Vatrogasne postrojbe grada Siska koja raspolaže i dovoljnim količinama pumpi, a u slučaju dodatnih intervencija treba kontaktirati Centar 112.