Prijava

Vaša prijava

Ovo je djevojčica pronađena u Velikoj Gorici prije mjesec dana, ne zna se tko je i kojim jezikom govori


Trogodišnja djevojčica pronađena je prije mjesec dana na klupi jednog velikogoričkog parka. Iako joj je dom otada zagrebački Dječji dom u Nazorovoj, ondje nitko ne zna kojim jezikom malena govori.

{"GALLERY":2812}

 

"Ne možemo locirati područje iz kojeg primarno potječe, ne možemo locirati jezik. Najbliže nam je jeziku urdu na kojem je govorio jedan naš štićenik", kaže ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava.

"Za sad smo s njom pokušali razgovarati na arapskom, perzijskom, urdu, paštu, hindi i azerskom jeziku", prenosi se na Facebook stranici Are You Syrious.

Sestra Marija s njom provodi najviše vremena, kaže, vidi se da je svakodnevno bila njegovana i dobro odgojena.

"Nema straha od ljudi od ničega, svima prilazi, svima ide, pruža rukice. Ona je došla iz jedne, pretpostavljam dobre obitelji, normalne obitelji, nije bila nomad, ima usvojene higijenske navike, pranje rukica, zubića, upotreba WC-a. Posprema svoju odjeću i obuću, sve stavlja na mjesto", objašnjava medicinska sestra Marija Šiprag.

Jednom su se zajedno zatekle pred televizijom koja je prikazivala izbjeglički val u 

Facebook grupa Are You Syrious apelira građane da podijele ovu priču i/ili fotografiju djevojčice, posebice unutar izbjegličkih kampova diljem Europe, društvenih mreža i medija. Nadaju se kako će doći do neke konkretnije informacije gdje su djevojčicini roditelji te pozivaju građane da im se slobodno jave s informacijama.

Alarmirane su i međunarodne službe traženja, no zasad - bez uspjeha. 

"Nakon određenog vremena, ako doista ne bude nikakvog uspjeha u pronalaženju njezine obitelji, djevojčica će ući u naš sustav i najvjerojatnije, primjereno njezinoj dobi, biti smještena u udomiteljstvo", kaže zamjenica ministrice socijalne politike i mladihMaja Sporiš.

Uz trogodišnju djevojčicu, na izbjegličkom putu kroz Hrvatsku ostala su još tri dječaka, koji su također zasad zbrinuti u dječjim domovima.