Prijava

Vaša prijava

Zagreb pod opsadom: dosad neviđene mjere sigurnosti zbog dolaska američkog potpredsjednika Bidena


Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u srijedu u Zagreb na summit čelnika jugoistočne Europe, što je znak aktivnijeg uključivanja Sjedinjenih Država u rješavanje regionalnih problema i približavanje toga područja Zapadu.

Drugi čovjek SAD-a sudjelovat na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država.

Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer. 

S Pantovčaka su najavili da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku Sjedinjenih Država na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.  

"SAD se vraća za stol. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo", rekao je prošli tjedan izvor blizak hrvatskoj predsjednici. 

Dosad neviđene mjere opreza u Zagrebu

Kako se summit održava nedugo nakon terorističkog napada u Parizu i terorističkih prijetnji diljem svijeta, u srijedu će u Zagrebu biti na snazi dosad najveće mjere sigurnosti. Policajci i snajperisti će biti raspoređeni diljem grada, a neke mjere odnose se i na same građane. 

Stanovnici Velike Gorice, na potezu kojim će od zračne luke prema Zagrebu proći američki popredsjednik Biden, moraju imati spuštene rolete i zatvorene prozore na stanovima i kućama, rublje se ne smije sušiti vani niti se smije izlaziti na terase.

Promet iz Velike Gorice prema Zagrebu te u središtu Zagreba bit će u potpunosti prekinut u vremenu od 7.30 do 8.30 u srijedu ujutro te navečer od 18.45 do 19.45, a u ostalo vrijeme posebno reguliran.

Karta i popis svih ulica i razdoblja zabrana za promet objavljeni su na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga.

Zabrana parkiranja i zaustavljanja za sva vozila osim onih s posebnom dozvolom MUP-a počinje u utorak navečer u 20 sati za dio grada od Avenije Većeslava Holjevca, preko Miramarske do Pantovčaka, a zabrana vožnje pojedinim ulicama i dijelovima grada od Zračne luke do Pantovčaka u različitim razdobljima počinje u 22 sata u utorak i traje do 20 sati u srijedu, 25. studenog.


I. Zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a - 24. studenoga od 20:00 sati do 25. studenoga do 20:00 sati u sljedećim ulicama:
 1. Avenija Većeslava Holjevca, Ulica SR Njemačke i Islandska ulica,
 2. na i ispod Mosta slobode,
 3. Hrvatske bratske zajednice – istočno parkiralište NSK-a,
 4. Miramarska ulica od Čazmanske do Mihanovićeve,
 5. Mihanovićeva i Vodnikova ulica,
 6. Gundulićeva od Mihanovićeve do kbr. 57
 7. istočna strana Marulićevog trga od Mihanovićeve do kbr. 7,
 8. zapadna strana Marulićevog trga od Vodnikove do kbr. 12,
 9. Runjaninova od Vodnikove do kbr. 2,
 10. Savska cesta od Vodnikove do Kršnjavoga,
 11. Pierottieva ulica (uključujući „rupu“),
12. Ulica I. Kršnjavoga od Kačićeve do Savske,
 13. Perkovčeva i Vukotinovićeva
 14. Rooseveltovom trgu
 15. Klaićeva od Trga maršala Tita do skretanja na plato muzeja Mimara,
 16. sjeverna i zapadna strana Trga maršala Tita,
 17. Prilaz Gjure Deželića od Frankopanske do kbr. 2,
 18. Dalmatinska od Frankopanske do kbr. 4
 19. Mesnička ulica,
 20. Ul. V.Lisinskog,
 21. Demetrova od Mesničke do Mletačke,
 22. Mletačka,
 23. Ćirilometodska od Kuševićeve do Trga sv.Marka,
 24. Basaričekova od Trga sv.Marka do kbr. 3,
 25. Britanski trg od Ilice do Nazorove,
 26. Ulica Pantovčak,
 27. Buconjićeva od Pantovčaka do kbr. 5.
 28. Pavlinovićeva od Pantovčaka do kbr. 4,
 29. Hercegovačka od Pantovčaka do kbr. 138.
II. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 24. studenoga od 22:00 sata do 25. studenoga 2015. do 20:00 sati na Pierottievoj ulici,
III. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 7,00 do 20,00 sati u Ulici Izidora Kršnjavoga od Kačićeve do Savske ceste,
IV. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 07:30 do 08:30 sati i od 18:45 do 19:45 sati na sljedećim trasama: 1.Zračna luka Zagreb – Ulica Rudolfa Fizira – Zagrebačka – Avenija Većeslava Holjevca – SR Njemačke – Islandska – Avenija Većeslava Holjevca – Most slobode – Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Miramarska – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska do Ul. I. Kršnjavog.
V. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 12,00 do 13,00 sati i od 18,00 do 19,00 sati na sljedećim trasama:  1.Savska od Vodnikove do Ul. I. Kršnjavoga – Rooseveltov trg – Trg maršala Tita – Frankopanska – Ilica – Britanski trg - Pantovčak 
VI. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 12:00 so 13,00 sati: 1.Na svim ulicama Gornjeg Grada od Ilirskog trga na sjeveru do raskrižja Ilica – Mesnička na jugu
 VII. Zabrana prometa za sva teretna, kombi i dostavna vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 7,00 do 20,00 sat na svim ulicama navedenim u točkama I.– V. 
VIII. Ukidanje taksi stajališta: 1.na Jukićevoj ulici dana 25.11.2015. godine 07:30 do 20:00 sati, 2.na zapadnoj strani Trga maršala Tita i Mesničkoj ulici dana 25.11.2015. godine od 11:00 do 19:00 sati. 

 


Provalio u kuću, uzeo novac i nakit te pobjegao

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike