Prijava

Vaša prijava

Analizirali smo: jesu li teške nesreće rizik posla ili je stanje u Hrvatskoj vojsci sve lošije?


Dan proslave Oluje preklani je obilježio strašan prizor. MiG se zapalio i potom srušio kod Velike Gorice, a pilot herojski spasio sebe i stanare. Nekoliko sati prije - isti je MiG svečano nadlijetao Knin.

Četiri godine ranije sudarila su se i srušila dva Miga kod Slunja. Oba pilota su se katapultirala, ali su jednu ženu u polju ozlijedile krhotine.

Još 2007. u Vukovaru se dogodila dosad najveća nesreća - troje ljudi je poginulo, a sedmero ih je ozlijeđeno u padu vojnog helikoptera u krugu vojarne.

Za tragediju do danas nitko nije odgovarao.

A tragedija je bilo još - prije tri godine pri obuci dragovoljaca na vojnom poligonu Gašinci 21-godišnji Marko Zalović poginuo je pod gusjenicama tenka.

Samo mjesec dana ranije u vojarni kod Knina poginuo je pirotehničar s 10-godišnjim iskustvom, branitelj od početka rata. I to pri čišćenju skladišta.

I nije to bio jedini nesretni slučaj - na vojnom poligonu kod Slunja poginuo je časnik pri uništavanju otpisanih mina.

A posao vojnika je opasan, rizničniji od većine, a Hrvatska ga vojska, kažu analitičari, obavlja svaki dan. I događaji poput današnjeg gotovo su neizbježni.  

"To je nažalost situacija koja se dogoađa. Ne događa se prečesto, ali ovo nije nešto što bi ukazivalo na nekakvo opće rasulo u sistemu", kaže vojni analitičar Igor Tabak.

Samo da sistem iz grešaka što više nauči.