Prijava

Vaša prijava

Mraz i hladnoća napravili ogromne štete u Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za devet gradova i 21 općinu zbog vremenske nepogode uzrokovane mrazom koji je od 25. do 29. travnja 2016. na tom području nanio materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima i vrtovima.

Elementarna nepogoda proglašena je za područje gradova: Dugo Selo, Samobor, Vrbovec, Sveta Nedelja, Ivanić-Grad te općina: Luka, Pušća, Kloštar Ivanić, Orle, Bistra, Brdovec, Pisarovina, Križ, Jakovlje, Brckovljani, Preseka, Rakovec, Kravarsko, Klinča Sela, Dubrava, Dubravica, Farkaševac, Marija Gorica, Bedenica, Gradec i Pokupsko, priopćio je Ured župana.

Nakon Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u roku od 8 dana izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će zatim zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su od ukupno procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi unijeti procijenjenu poljoprivrednu štetu.

I varaždinski župan proglasio je u utorak elementarnu nepogodu. Niske jutarnje temperature i mraz koji su krajem prošlog mjeseca, a posebice 26. travnja, zahvatili Varaždinsku županiju uzrokovali su štetu na vinogradima, voćnjacima te ranim povrtnim i ratarskim kulturama veću od 75 milijuna kuna.

Župan Predrag Štromar proglasio je elementarnu nepogodu za praktički područje cijele županije, točnije za četiri grada te 20 općina. Prema prvim procjenama, ukupna šteta iznosi 75 milijuna kuna, a župan kaže da će, najvjerojatnije, štete biti i veće.