Prijava

Vaša prijava

Tito vs. Tuđman - pobrojali smo koji od njih ima više ulica i trgova u Hrvatskoj


Ideja da se Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni kao i uvijek uoči lokalnih izbora došla je od lokalnog HDZ-a, ali je gradski Odbor za imenovanje ulica i trgova to odbio. 

Šef gradskog HDZ-a tvrdi da je dogovor s Bandićem bio drukčiji i da je ime trga neprimjereno. 

"Već duge 64 godine nosi naziv Trg maršala Tita, čovjeka za kojega velika većina ne samo građana Zagreba, nego i cijele Hrvatske drži da nije dostojan da mu ime nosi nijedna javna površina u Hrvatskoj, poglavito ne trg u središtu Zagreba.

Ja ću vas podsjetiti. Predsjednica je bistu s Pantovčaka premjestila u Muzej, stavila je tamo gdje mu je i mjesto. Prema tome, meni je žao što su mediji ovo izvadili kao bitnu temu, ovo je nešto o čemu se ne bi trebalo raspravljat. O povjesnim činjenicama se ne raspravlja",  objašnjava predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

No, brojke jako demantiraju gospodina Mikulića. 

Titom se diče diljem Hrvatske. U još 25 gradova smatraju da je dostojno da ili obala ili riva ili ulica ili trg nose njegovo ime. Ali Tito se ipak ne može nositi s Franjom Tuđmanom.

Gotovo da nema mjesta, grada ili općine u kojem nema njegovog imena. Ali u Zagrebu Tuđman doista nema dostojan tretman. Trg koji su mu dali je valjda najbezvezniji gradski trg. 

Trg maršala Tita - jedan od najljepših trgova u Zagrebu i trg zbog čijeg se imena često prosvjeduje.

U 140 godina ovaj je trg ime mijenjao sedam puta. Ovdje se prije prodavala stoka - pa se zvao Sajmišni trg. Nakon toga se zvao Sveučilišni pa Wilsonov trg. 
No, to je trajalo samo osam godina. Trg je potom nazvan po kralju Aleksandru. Kada je stigla NDH smišljeno je ime Trg Prvi. Godinu dana se zvao Kazališni trg - a onda od 1946. do danas Trg maršala Tita. 

Nije Zagreb jedini - trg, ulicu ili Titovu obalu imaju Velika Gorica, Turpolje, Zaprešić, Karlovac, Kumrovec, Nedelišće - ukupno 26 gradova u Hrvatskoj. Zanimljivo od toga ih je 14 u Istarskoj i Primorsko- goranskoj županiji. Pula ima Titov Park - i njime se ponosi. 

Zanimljivo je i da u Istarskoj županiji nema nijedna, a u Primorsko-goranskoj županiji ima samo jedna ulica koja nosi ime Franje Tuđmana - i to u Novom Vinodolskom

Hrvatska ima 41 ulicu doktora Franje Tuđmana, 49 trgova, 7 škola, 49 spomenika i poprsja, dobit će 1 aedrodrom, 3 mosta, a kad se tome dodaju sve obale i šetnice - ukupno imamo 175 imena Franje Tuđmana. 

I Zagreb ima park Doktora Franje Tuđmana - veliku zelenu livadu pored Ilice - koju većina zabunom zove - Trg Francuske Republike - kako se nekad zvao.


Izlet u Gospić i Smiljan