Prijava

Vaša prijava

Narukvice za elektronički nadzor sada i kod nas: još se čeka prvi 'dobrovoljac'!


Jednom kad vam ovaj komad plastike završi iznad gležnja – prati vas se i nadzire – 24 sata na dan.  Narukvica je lagana. Vodootporna i povezana s ovakvom baznom stanicom. Prati pokrete, temperaturu i otkriva svaki eventualni pokušaj skidanja. 

Skidanje ili oštećenje odmah će se registrirati ovdje u Sektoru za probaciju Ministarstva pravosuđa odakle se obavlja nadzor, prati radijus kretanja.

Ministarstvo je nabavilo 20-ak narukvica i prije nekoliko dana pokrenulo pilot projekt. Čekaju prvog dobrovoljca u Zagrebu ili Velikoj Gorici!

"U pilot projekt ulaze osumnjičenici protiv kojih istražni sudac odredi istražni zatvor u domu i osuđenici kojima sudac izvršenja dakle odobri uvjetni otpust.", izjavila je Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa

Narukvice bi se stavljale osumnjičenima ili počiniteljima imovinskih kaznenih djela koji bi morali dati suglasnost. 150 tisuća eura za projekt stiglo je iz fondova Europske unije. A same narukvice u budućnosti bi se itekako isplatile. Jer analiza kaže - dan u zatvoru državu stoji 400 kuna, a dan elektroničkog nadzora 100! 

"Kriterij je ekonomičnost, ali na ovaj način pomažemo i resocijalizaciju okrivljenika, njihovo lakše uključivanje u život, ali vjerojatno i manjoj traumi svih sudionika u kaznenom postupku!", izjavila je Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. 

Elektronički nadzor u Europi se provodi već desetljećima. Pa iako misle da kasne, struka narukvice pozdravlja.

"Ja mislim da će svaki okrivljenik umjesto istražnog zatvora, ako mu se odredi istražni zatvor u domu ili mjera opreza uz posebne uvjete, a to je kontrola putem narukvice, da će sasvim sigurno pristat na to i pridržavat se toga. To pridonosi jednoj objektivizaciji tretmana okrivljenika tijekom postupka, a i kasnije", kazao je Veljko Miljević, odvjetnik.

Pilot projekt trajat će sto dana otkako se prvoj osobi stavi narukvica. Paralelno s njima u Ministarstvu pravosuđa testirat će i GPS uređaje, te uređaje za prepoznavanje glasa.

 


Peta pobjeda odbojkašica Velike Gorice

UPISI U “GRUPU ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE” – U PRIJEPODNEVNIM TERMINIMA