Prijava

Vaša prijava

Urbanizacija ruralnog: u Osijeku se psi više ne mogu držati na lancu, u Zagrebu zabrane za svinje i kokoši


U Osijeku se od sutra psi ne smiju držati na lancu. Urbanizacija ruralnog, trend je koji ni jedan grad ne može više izbjeći pa tako ni Zagreb. No u Zagrebu se još uvijek gradske vlasti bore protiv kokoši i svinja koje se moraju uklopiti u sve strože urbane standarde. S kokama iz centra družila se Leona Šiljeg.

Ovakve koke moguće je imati na periferiji grada, ali uz stroga pravila - 15 metara od susjedove kuće i 200 od prve škole ili vrtića.

Procjenuje se da na rubnim dijelovima grada preko tisuću i pol kuća uzgaja perad. Na karti je jasno gdje se to smije, a gdje ne. Izvan crvene crte dopušteno je držanje 15 koka bez pijetla - unutar nje strogo je zabranjeno.

"Imamo slučajeva da se ti propisi krše, a koraci su slijedeći. Znači komunalni redar dolazi na teren, zapisnici konstatira da  građanin drži životinje na području gdje je to zabranjeno. Piše se rješenje o uklanjanju tih domaćih životinja koje se dostavljaju vlasniku i određuje mu se vrijeme kad da ih ukloni", kazuje nam Juroslav Dragun, voditelj sektora za komunalno redarstvo.

Ukoliko to ne učini sam - učinit će gradske službe i sve naplatiti. 

Barica živi 3 kilometra od Jakuševca - ali Mičevec spada u Veliku Goricu, pa kokoši može imati koliko hoće. Zbog ptičje gripe ne smije ih držati  na otvorenom - ali svojih 13 koka i pijetla povremeno pusti.

"Moje su bile zatvorene. Evo sad baš sam im išla dati jesti. Moje su zatvorene svaki dan. Prije 30 godina smo imali i puno kokoši, svinje smo držali, krave. Sad nemamo ništa. Ništa", rekla nam je Barica.

Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da je zabrana na snazi do sredine ili kraja ožujka. 

"Svi oni koji ne poštuju naredbu izlažu sebe i svoju obitelj velikom riziku. To je posve nepotrebno. Peradi neće biti ništa ako bude zapriječen kontakt", kazuje Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Osim što je u većem dijelu Zagreba zabranjeno držati svinje i kokoši - već je gotovo 2 godine zabranjeno i ovako držati psa. 

Zagreb je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo zabranu držanja psa na lancu, sutra ćemu se u tomu pridružiti Osijek, ali će ostaviti priliku za prilagodbu vlasnicima do siječnja iduće godine. Svi oni koji se ne budu pridržavali - platit će kaznu i do 1000 kuna.

Osječani se pitaju kako će grad sve kontrolirati.

"Ima stambenih objekata gdje ne možete prići, gdje imaju vrata kjoja se zaključavaju, dvorišnih stanova. I ne znam kako će se to provoditi", pita se Mirta Ivanković iz Osijeka.

"Psi se lijepo malo išetaju i kada dođu kući, osobe koje imaju dvorište trebaju ih pustiti, a ne da stoje na lancu na ovoj hladnoći i da se ne mogu kretati", smatra Grgur Marko Ivanković.

Neće smjeti biti trajno vezani i držani u boksevima, ali će se zato smjeti voziti u označenim vozilima javnog prijevoza.

"Mi moramo grad naviknuti da idemo na nekakve pomake i da ono što je već civilizacija usvojila na zapadu da i mi to prihvaćamo kao nešto normalno. Osjećamo otpor, ali treba strpljenja", kazao nam je Ivan Vrkić, osječki gradonačelnik.

Jer u modernim gradovima svinji u dvorištu ili psu na lancu - nije mjesto.


1. mjesto na županijskom natjecanju u vjeronauku