ZAGREB - Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo Damir Agičić u ponedjeljak je izvijestio kako je eutanazirana sva perad na pet gospodarstava u Mlaki Antinskoj kod Vinkovaca na kojima je potvrđen virus ptičje gripe.

Nakon prošlotjedne potvrde influence ptica H5N8 u mjestu Mlaka Antinska kod Vinkovaca, na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi, virus potvrđen i na pet okolnih gospodarstava na kojima su uzeti brisovi živih životinja. Radi se o ukupno 133 kljuna te su na svih pet gospodarstava poduzete propisane mjere suzbijanja virusa, odnosno eutanazija, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Agičić je u izjavi novinarima rekao kako su, nakon što je u petak obavljen pregled i eutanazija na jednom gospodarstvu, uzorci uzeti i s pete kontaktnih gospodarstava. "Rezultati su na žalost bili pozitivni, što znači da se virus ptičje gripe proširio s tog gospodarstva na ostala gospodarstva. Danas su ekipe iz lokalne veterinarske ambulante i veterinarski inspektori iz Vinkovaca obavili procjenu peradi i proveli eutanaziju", kazao je.

Obavljena je dezinfekcija tih dvorišta, kao i popis ostalih gospodarstava u krugu kako bi se mogle provesti mjere daljnje kontrole.

Sljedećih dana inspekcija će pojačano kontrolirati držanje peradi posebno na području Vinkovaca, Tordinaca i ostalim mjestima koja su uz vodu, rekao je Agičić te dodao kako inspektori imaju jasne naredbe i zakonske ovlasti te će provesti sve mjere da se bolest dalje ne širi. 

Procijenili smo perad i vlasnici će biti pravično obeštećeni, ako se nisu ogriješili o naredbu koju je propisao ministar. Onaj tko je držao perad u zatvorenom i unatoč tome je perad oboljela taj će dobiti odštetu. Svi koji to nisu napravili neće dobit odštetu i morat će prekršajno odgovarati, poručio je Agičić.

Izvijestio je i kako je gospodarstvima u Sopu Bukevskom (kraj Velike Gorice), u kojem je sredinom siječnja utvrđena ptičja gripa, isplaćena odšteta, koja je različita po gospodarstvima, jer procjena se radila po pojedinačnoj vrsti peradi, težini, dobi, pasmini itd.

Iz Ministarstva pozivaju posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske.

Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ptičja gripa vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.