Prijava

Vaša prijava

Novi slučajevi ptičje gripe: obavezno je pranje ruku i držanje peradi na zatvorenome


Jučer kokoš, danas patka, sutra guska. Potvrđeni su novi slučajevi ptičje gripe na pet godpodarstava blizu Vinkovaca i već je eutanizirano 133 peradi.

Kršenje pravila - ne puštajte perad van, držite je na zatvorenom - je prije tri dana u Mlaki Antinskoj kod Vinkovaca došlo na naplatu. Eutanizirano je 600 kljunova, a virus se proširio dalje na još pet okolnih gospodarstava. Neposlušni vlasnici peradi neće proći nekažnjeno.

"Sankcije će riješiti sud. Mi još ne znamo hoće li biti samo prekršajni ili će biti i kazneni postupak. Ako bude bez posljedica - onda može ići prekršajni samo. Ako bude posljedica onda nažalost mora ići i kazneni postupak", kazao je Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo.

S virusom H5N8 bore se susjedna Srbija i Slovenija, a najviše pojava u domaće peradi zabilježeno je u Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. Od listopada do kraja siječnja potvrđeno su 622 izbijanja u domaće peradi i 642 slučaja u divljih ptica.

Prije točno mjesec dana virus ptičje gripe pronađen je i na Jarunu. Prenose ga divlje ptice - pa je tako jedina zaštita za sve one koji imaju perad da ih drže strogo na zatvorenom i to do kraja ožujka. Uginule labudove su primjetili i prijavili građani.
Na to ih se poziva i dalje, ali na područjima gdje virus ptičje gripe još nije prijavljen. 

"Jedna od bitnijih mjera za ljude koji žive po gradovima ili u manjim mjestima gdje postoje jezera i na njima divlje ptice neka im ne prilaze blizu, neka ih ne diraju i osobito ptičji izmet neka izbjegavaju - jer je to način na koji se u direktnom prijenosu može prenijeti virus", rekla je Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju - obavezno je pranje ruku, a u slučaju simptoma sezonske gripe javiti se liječniku.

"Dosad nije zabilježen slučaj ljudske zaraze, ali naravno, uvijek postoji ta teorijska mogućnost", kaže Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prije mjesec dana na farmi peradi u Sopu Bukevskom i 15-ak OPG-ova blizu Velike Gorice eutanizirano je 1800 peradi i uništena 21 000 jaja.

"Za Sop Bukevski je isplaćena šteta, možda su ostala još jedan ili dva gospodarstva koja su u tim financijskim prostroma: banka, računovodstvo ili mi. Uglavnom su svi isplaćeni. Ne bi trebalo da je to kasnilo", kazao je Damir Agičić, pomoćnik ministra za veterinarstvo .

Univerzalne tarife po kljunu nema, jer svaka kokoš, patka i guska su različite. Za neke purane isplaćena je odšteta i od 600 kuna.