Prijava

Vaša prijava

Svečano otvorena 'nova vrata Hrvatske', ali samo za političare: sa zagrebačkog aerodroma Franjo Tuđman narod će letjeti od 28. ožujka


{"GALLERY":2632973}

Za običan svijet od kojeg žive i dužnosnici i lučki radnici i franucski koncesionar, luka se otvara 28.ožujka

Simboličnim činom uz pomoć desetak škara, nakon sedam godina od odluke da se u projekt krene, konačno je otvoren novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman. Za državni vrh, povijesni trenutak.

"Mislim da su ovo nova vrata Hrvatske u smislu zračnog prometa. Čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i boljem povezivanju Hrvatske sa svijetom", poručio je premijer Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Uzvanici na svečanom otvaranju kratkim su filmom provedeni kroz gradnju aerodroma i izgled novootvorenog terminala koji zauzima površinu od 65 tisuća kvadrata. U najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću uloženo je više od 300 milijuna eura, a tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke pod francuskim konzorcijem.

"Pa je, išlo je sve kao po špagu, kako i sami kažete, iako je u samoj gradnji bilo određenih poteškoća, kako to uvijek biva s velikim infrastrukturnim projektima. Ali, evo, ponosni smo i sretni da danas otvaramo Zračnu luku Dr. Franjo Tuđman", izjavio je Oleg Butković, ministar prometa.

Ponosan je i sin nosioca imena.

"Pogotovo zbog toga što vjerujem da i većina hrvatskog naroda dijeli to zadovoljstva, a između ostalog i zbog toga što smo imali taj period detuđmanizacije", kazao je Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana.

Aerodroma nazvanih po državnicima ima po cijelom svijetu, a rjeđi su oni koji nose ime nepolitičkih velikana. Beogradski aerodrom nazvan je po Nikoli Tesli, skopski po Aleksandru Velikom, a onaj u Tirani po Majki Terezi. Rimski aerodrom nosi ime Leonarda da Vincija, onaj u Pisi Galilea Galileija, a u Salzburgu Wolfganga Amadeusa Mozarta. U Britaniji se ističu liverpoolski aerodrom Johna Lennona, te mali u Doncasteru nazvan po Robinu Hoodu. Aerodrom u Madeiri u Potrugalu od idućeg se tjedna zove, ni manje ni više, nego aerodrom Cristiana Ronalda. Iako je odluku o imenu donijela Vlada Zorana Milanovića, aktualni premijer sigurno je ne bi mijenjao.

"Najmanje što smo mogli učiniti za prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne Hrvatske je da ovakav prekrasan infrastrukturni objekt nosi njegovo ime", dodao je Plenković.

Već danas u Zagrebu znakovi vozačima uz staru trasu do aerodroma nude i novu - preko Radničke ceste, Domovinskog mosta, pa nove autoceste sve do Franje Tuđmana s posve druge strane.

"Mislimo da se radi o projektu važnom za Republiku Hrvatsku, za Veliku Goricu, za Grad Zagreb. Dakle, ponosan sam da je Vlada dovršila uspješno ovaj projekt", izjavio je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

I tako, pola stoljeća nakon što je na Plesu otvorena sada stara putnička zgrada i pripadajući terminal, lanjskih 2,7 milijuna putnika na novom bi se terminalu trebalo moći povećati do pet milijuna putnika godišnje. Točno u ponoć idućeg utorka, sve operacije i svi procesi prijeći će sa starog na novi putnički terminal.