Prijava

Vaša prijava

Je li starica koja prosi prevara: institucije je ne mogu pronaći


Tijekom jučerašnjeg dana mediji su prenijeli priču korisnice Facebooka Marije Šapine Gale, Velikogoričanke koja je na svom profilu objavila fotografiju starije žene kako prosi u jednoj tamošnjoj trgovini. Starica se povjerila gospođi Gali i rekla kako je iz Velike Mlake, te da živi sama nakon što joj je kći prošle godine umrla i da prima socijalnu pomoć od šestotinjak kuna.

Na fotografiju, koja je digla na noge mnoge građane, reagirao je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barić koji je javno pozvao da se jave svi koji imaju informaciju o starici, pa su se u priču uključili i Centar za socijalnu skrb, resorno ministarstvo i policija.

Ipak, potonje institucije nisu mogle pronaći staricu. "Provjeravali smo na nekoliko adresa, no uzalud. Javila nam se jedna osoba s tvrdnjom da je prije četiri godine radila s njenom kćeri, no na adresi koju je navela ta žena ne postoji. Župnik u V. Mlaki obilazio je naselje, čak je pregledao lanjske pokope, ali u evidenciji nije nitko tko bi odgovarao", rekla je za Večernji list glasnogovornica Barišićeva ureda Elizabeta Stipetić

Starica je jučer viđena kako prosi u Konzumu na Radničkoj gdje ju je jedna osoba pitala za podatke, pa je starica rekla kako se zove Marija Cindrić i da živi u ulici Nikole Tesle 27 u V. Mlaki. Ispostavilo se da se na navedenoj lokaciji nalazi praonica rublja i obitelj koja nema veze s prezimenom Cindrić. Na istoimenoj pak adresi u Velikoj Gorici živi djevojka rođena 1988. godine.

U Ogulinu postoji nekoliko osoba imenom Marica Cindrić, jedna je od njih starija i u evidenciji Centra za socijalnu skrb, ali ne odgovara opisu starice koja je na noge digla tolike institucije. Ravnateljica velikogoričkog Centra za socijalnu skrb Marija Žirović, potvrdila je za kako u evidenciji korisnika zajamčene minimalne naknade nemaju stariju samu osobu.

"Ja bih rekla da nije naša korisnica. Teško je reći išta prije no što se utvrdi identitet osobe, znate i sami da ima ljudi koji su stvarno u potrebi, ali ne pokucaju na naša vrata, ima i onih koji traže, a ne bi trebali, ali građani su toliko već osviješteni da zovu ako vide da im susjed teško živi tako da socijalna skrb u Hrvatskoj pokriva sve", rekla je Žirović za Večernji list.

Mnogi komentari na društvenim mrežama ukazali su kako žena već dugo prosi na različitim lokacijama i da su joj mnogi već pokušali pomoći, no starica bi svaki puta nestala pa se sumnja kako je netko prisiljava na prošnju.

Jedan od komentara navodi kako se radi o osobi kojoj je prošenje po cijeloj Hrvatskoj zanimanje i koja izgleda puno malđe nego na slikama, te da se ponaša arogantno kada ju se razotkrije. Policija je rekla kako je osoba s fotografije više puta prekršajno kažnjavana zbog prosjačenja, te da je osoba, koja glumi staricu, posljednji put viđena prije pet godina u Umagu, piše Večernji list