Prijava

Vaša prijava

Lokalni izbori: Manje birača, više biračkih mjesta


Hrvatski birači, njih nešto manje od 3,72 milijuna, na nedjeljnim će lokalnim izborima moći glasovati na 6618 biračkih mjesta, što je za 50 mjesta više u odnosu na redovne lokalne izbore održane prije četiri godine.

S druge strane, broj birača ove je godine, u odnosu na 2013. , manji za gotovo 40 tisuća. Prije četiri godine u zaključenom popisu birača bilo je upisano 3.758.638, ove pak godine 3.719.182 birača.

Iako određivanje biračkih mjesta nije njegov, nego posao gradskih i općinskih povjerenstava, u Državnom izbornom povjerenstvu o (DIP) dobrim drže da je povećan njihov broj.

DIP je, kaže njegov član Emil Tomljanović, nakon parlamentranih izbora, a u želji da se izbjegnu gužve, uputio nadležnim povjerenstvima naputak da bi optimalno bilo da broj birača po biračkom mjestu ne prelazi tisuću i pol.

"Što je biračko mjesto manje, manja je mogućnost za nepravilnosti, a i brže se obrađuju izborni rezultati", pojašnjava Tomljanović.

Usporedba broja biračkih mjesta pokazuje da je njihov broj povećan u dvije trećine županija, najviše u Osječko-baranjskoj (za 15 mjesta), Istarskoj (13) i Virovitičko-podravskoj županiji (9) te u Gradu Zagrebu (za 8).

Pet županija imat će manje biračkih mjesta nego prije četiti godine i to Krapinsko-zagorska (11 manje), Bjelovarsko-bilogorska (2), Ličko-senjska (4), Vukovarsko-srijemska (1) te Dubrovačko-neretvanska (12 manje).

Isti broj biračkih mjesta zadržale su Zagrebačka (636), Sisačko-moslavačka (341) i Primorsko-goranska županija (333).

Na nedjeljnim izborima bira se lokalna predstavnička i izvršna vlast, dakle općinska i gradska vijeća i županijske skupštine te općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici.

Pravo birati maju birači s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Biračko pravo imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Članove predstavničkih tijela mogu birati i državljani drugih članica Europske Unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište, ne mogu, međutim, birati izvršnu vlast.

Birači pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalne manjine u jedinicama gdje je to uređeno zakonom i statutom. Birati mogu samo oni pripadnici manjine koji imaju prebivalište u toj jedinici. Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima jedinice u kojoj neka manjina čini većinu, a Hrvati manjinu (npr. Dvor, Erdut, Šodolovci, Krnjak itd.)

U nedjelju se predstavnička i izvršna vlast bira u 576 lokalnih jedinica – 428 općina, 127 gradova i 21 županiji.