Prijava

Vaša prijava

Hrvatska pošta gradi najveći sortirni centar u Hrvatskoj: vrijednost 345 milijuna kuna


Hrvatska pošta počinje gradnju novog sortirnog centra. Riječ je o kapitalnoj investiciji vrijednoj 345 milijuna kuna kojom će se cijeli proces sortiranja pošte iz Zagreba preseliti u Veliku Goricu.

U zagrebačkoj sortirnici Hrvatske pošte pošiljke sortiraju 17 godina stari strojevi.

Prepoznaju adrese, lijepe na pošiljke bar-kodove, koje onda drugi stroj svrstava u pretince.

"Trenutni ulazni operativni kapacitet trenutnih strojeva za sortiranje pismenih pošiljaka je 80.000 pošiljaka po satu", otkrio nam je Mirko Vrdoljak, stručnjak za podršku poslovnim procesima u Hrvatskoj pošti.
 
Unatoč konkurenciji i tehnologiji koja je zamijenila tradicionalna pisma, Hrvatskoj pošti promet se - povećava.

"Tako za primjer tijekom 2016. godine mi smo zabilježili rast od gotovo 30% u odnosu na 2015. godinu, ističe Ivan Čulo, direktor Hrvatske pošte.

Zaposlenici pošte kažu kako je prije desetak uspjeh bio napuniti jedna ili dvoja kola dnevno. Danas ih u prosjeku pune preko 30.

I zato se gradi novi, najveći sabirni centar u Hrvatskoj.

"Ukupna vrijednost investicije teška je oko 345 milijuna kuna. Ona za nas predstavlja veliki iskorak u logističkom smislu što se tiče i kapaciteta i automatiziranosti cijelog sustava", kazao nam je Ivan Čulo, direktor Društva HP - Hrvatska pošta.

Novi centar bit će gotov za 18 mjeseci. Cijeli posao seli se iz Zagreba u Veliku Goricu.

"Tim više je investicija vrijednija što će ona donjeti preko 1.000 zaposlenika koji će nam doći ovdje raditi u našu Veliku Goricu i to će se sasvim sigurno odraziti na našu gospodarsku situaciju, ali i na našu životnu situaciju", zadovoljan je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Trenutno u zagrebačkim sabirnim centrima radi oko 600 zaposlenih. Unatoč modernijoj tehnologiji iz Hrvatske pošte poručuju da je svima radno mjesto i dalje sigurno.