Prijava

Vaša prijava

Neprikazani gubitci i sumnjivi ugovori: kome je sve Ivica Todorić posuđivao novac osim samom sebi


Provjerili smo ovu Todorićevu informaciju u pravosudnom sustavu i od dobro upućenog izvora doznali da u tim riječima nema ni zrno istine, i da čovjek priča gluposti. A da vidimo koliko ima istine u sumnjama da je Todorić lažirao knjige i iz Agrokora izvlačio novac.

DORH, nažalost, ne otkriva konkretna djela i stavke zbog kojih Ivicu Todorića žele tako jako vidjeti, ali već iz prezentacije revizorskog izvještaja Price Waterhouse Cooppersa i troškova koje je srezala Uprava Ante Ramljaka, može se razabrati da je riječ o izvlačenju novca iz Agrokora. 

Najsumnjiviji su ugovori o najmu poslovnih prostora za Konzum koji su plaćani višestruko skuplje od tržišne cijene, a zanimljiv je i popis tvrtki kojima je Agrokor dao pozajmice u iznosu od milijardu kuna, a te je pozajmice knjižio kao novac na svom računu. 

Prostor u Vukovarskoj ulici u Zagrebu tvrtka je unajmila za 15 eura po metru četvornom. Tržišna cijena najma metra četvornog poslovnog prostora na ovoj lokaciji je upola manja - 7 do 8 eura.

Ivica Todorić je plaćao najmove 40 % više od realnih tržišnih cijena. Na rezanju tog neobično velikog troška Ante Ramljak uštedio je nekoliko stotina milijuna kuna.

"Kako je vlasniku trebalo konstantno financiranje, konstantno nova zaduženja, tako je on prodavao sve konzumove centre po netržišnim cijenama, ali isto tako je bio spreman dati i netržišne najmove", izjavio je Ante Ramljak, privremeni upravitelj Agrokora.

Za to je koristio jedan od instrumenata financiranja imovinom poznat kao prodaja uz povratni najam.

"Ova mjera je sjajna kad poduzetnik zna sljedeći korak. Riješio sam kratkotrajne obveze s isplatom, a u sljedećim koracima moram isplanirati otplatu. Kao kredit da ste uzeli", kazao je financijski analitičar Vlado Brkanić.

Tako je Konzum 2010. američkoj tvrtci W. P. Carey za 77 milijuna eura prodao prodajni centar na Žitnjaku. Do 2013. sklopio je još tri takva ugovora s istom tvrtkom u kojoj je prodao nekoliko centara diljem Hrvatske za ukupno 115 milijuna eura. 2016. godine južnoafričkom fondu Tower Property prodao je dva centra u Zagrebu te po jedan u Velikoj Gorici i Župi Dubrovačkoj za 64 milijuna kuna.

Dio tih prostora Agrokor je zapravo prodavao sam sebi, preko tvrtki registriranih u Švicarskoj i Mađarskoj.

A nakon prodaje te iste prostore Konzum je unajmljivao.

"Bilo je čudnih tokova novca. Forenzika sada to istražuje", rekao je Ramljak.

Najmove trgovačkih i distribucijskih centara Konzum je plaćao 70 milijuna eura godišnje. Ante Ramljak je uspio ono za što Todorić tvrdio da je nemoguće - dogovorom s najmodavcima te najmove je doveo na realne okvire.

"Sjeli smo s njima i dogovorili se da od otvaranja postupka ove izvanredne uprave da ćemo plaćati samo i isključivo tržišne cijene. Oni su na to pristali", rekao je Ante Ramljak. 

Druga sporna točka revizijskog izvještaja bila je 2,2 milijarde kuna neprikazanih gubitaka od 2010. godine. 

U te neprikazane gubitke spadaju i pozajmnice koje je davao Agrokor. Todorić je najviše posuđivao samom sebi - 842 milijuna kuna, od toga 650 milijuna kao privatnoj osobi i 192 milijuna firmi kojoj je on jedini vlasnik.

Osim sebi, Todorić je posuđivao i obitelji i prijateljima. Tako je firmi Nikice Valentića posudio  156 milijuna kuna, firmi Vlade Čovića  65 milijuna kuna, na račun tvrtke sina Ivana posudio je 47 milijuna kuna, a Com Comu čiji je vlasnik bio Ninoslav Pavić 13 milijuna kuna. I ništa od toga revizije prije privremene uprave nisu vidjele.

"Teško mi je povjerovat da nisu znali o čemu se radi. Više možda su mislili kako hajde, godinu dvije ćemo to tolerirati pa ćemo morati tražiti ispravke", izjavio je financijski analitičar Vlado Brkanić.

Dvije, tri godine su se pretvorile u šest, a tolerantni revizori su zajedno s Todorićem završili na optuženičkoj klupi.