Prijava

Vaša prijava

Stižu promjene za taksiste u Zakonu: legalizirat će se Uber, svi će moći voziti gdje požele


Prođe li prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu saborsku proceduru, od nove turističke sezone taxi tržište doživjet će potpunu liberalizaciju, ukinut će se monopol dosadašnjim taksistima te regulirati pozicija Uberovaca kako bi i oni napokon klijente prevozili u skladu s propisima, javlja Jutarnji.hr

Prijedlogom novog Zakona prijevoznicima će se omogućiti opcija biranja hoće li naplatu obavljati putem taksimetra ili aplikacije, a oni koji odaberu mogućnost aplikacije ipak neće biti tretirani posebnom kategorijom prijevoznika, kao što su to tražili vozači Ubera, već će svi biti smatrani taksistima i morat će zadovoljiti jednake uvjete rada. 

Uvest će se i starosno ograničenje vozila, a taksi prijevozom neće se moći baviti mlađi od 21 godine. Najvažnija novost je da jedinice lokalne samouprave više neće moći ograničavati broj izdanih dozvola, već će ih morati izdati svima koji posjeduju valjane licence, niti će moći vozačima s drugih područja odbiti mogućnost da rade u njihovom mjestu. 

Ovom stavkom zakona konačno će biti rješena situacija prema kojoj zagrebački taksisti nisu smjeli preuzimati klijente na području zagrebačkog aerodrom jer on formalno-pravno pripada pod nadležnost grada Velike Gorice, zbog čega su ih u zračnoj luci smjeli samo iskrcati te se praznih vozila vraćati na područje Zagreba. 

Također, taksisti će morati imati i "dobar ugled", zbog čega se djelatnošću taksi prijevoza neće moći baviti oni s pravomoćnim presudama, izdanima mjerama zabrane vožnje ili s počinjenim prometnim prekršajima u iznosima većima do 25 tisuća kuna. Novine se tiču i postupka licenciranja za obavljanje taksi djelatnosti, prema kojima taksi vozači više neće morati imati završenu trogodišnju strukovnu školu, no u slučaju da je nemaju, morat će položiti teorijski ispit za početnu kvalifikaciju za taksi vozača. Postojeći taksi vozači s važećim licencama moći će raditi narednih pet godina, nakon čega su dužni proći novi postupak licenciranja. 

Prijedlog novog Zakona u javnom će savjetovanju biti od 1. prosinca, a u Ministarstvu prometa nadaju se kako će Zakon u Vladi i Saboru biti usvojen do početka nove sezone, tj. Uskrsa, piše Jutarnji.hr.