Prijava

Vaša prijava

Na red dolaze vrtići, škole, bolnice i fakulteti: za njihovu energetsku obnovu iz EU fonda osigurano 380 milijuna kuna!


Zahtjevi će se početi podnositi od 15. siječnja iduće godine do kraja 2020. godine. 

Velikogorička škola  koju smo posjetili izgrađena je 1986. Projekt za obnovu trebao bi biti gotov do siječnja. Tako mogu biti među prvima koji će uskočiti u veliki natječaj za obnovu.

"Ona obuhvaća sve od krova do poda. Znači zamjena cijelog krova, zamjena poda, zamjena stolarije, zamjena radijatora, zamjena rasvjete i izgradnja fasade", kazao nam je Stjepan Kos, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.

U okviru otvorenog poziva osigurano je 380 milijuna kuna bespovratnog novca za obnovu. Najmanji iznos koji projekt može dobiti je 40 tisuća, a najveći iznos je 80 milijuna kuna. 

Projekte mogu prijaviti škole, bolnice, kazališta, fakulteti, vrtići zapravo sve one institucije koje su u javnom vlasništvu.

"Sufinanciranje od fondova EU je između 40 i 60 posto a razliku financira onak ko je investitor ali se mogu javiti i u fon ministartva pa će moći dobiti i do 80 posto razlike financiranja", izjavio je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade (HNS).

Osim uštede, Vlada vjeruje kako će obnova povećati i kvalitetu života građana ali i donijeti nove poslove privatnom sektoru.

"Mislim da će to pomoći kod otvaranja novih radnih mjesta u građevinskom sektoru", poručuje Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova.

Što bi onda moglo značiti da će Hrvatska morati uvoziti još više stranih radnika. Jer samo će građevinski sektor u 2018 za  projekte gradnje kroz povećane kvote unajmiti oko 12 tisuća stranaca.