Prijava

Vaša prijava

Maleni Ivano treba vašu pomoć: donirajte koštanu srž i spasite njega i ostale pacijente oboljele od leukemije


Mali Ivano ima tri godine, boluje od leukemije i Božić i Novu Godinu proveo je u bolnici. Hitno mu treba transplantacija koštane srži - ali ni njegove sestre ni roditelji nisu kompatibilni - i ne mogu mu pomoći. Ivanov otac Danijel zato je objavio apel - poziva sve između 18 i 40 godina da doniraju koštanu srž i pomognu malom Ivanu ili nekoj drugoj bolesnoj osobi. 

Ako vi želite pomoći malom Ivanu ili nekom drugom možete se upisati u registar i dati uzorak krvi u zagebačkoj Petrovoj 3 ili u KBC-u Zagreb. Moguće je to i u još sedam gradova, u nastavku donosimo gdje i kada:

TRANSFUZIJSKI CENTRI U HRVATSKOJ
Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu
Petrova 3 – Zagreb
radnim danom od 7,30-19,00 sati i subotom od 7,30-15,00 sati
Osoba za kontakt: Patricija Topić Šestan, dr. med. spec. transfuzijske medicine
tel. 01 4600 303
e-mail: savjetovaliste@hztm.hr

KBC Osijek
Klinički zavod za transfuzijsku medicinu
Huttlerova 4 – Osijek
utorkom i četvrtkom od 12,00-19,00 sati, ponedjeljkom i petkom od 07,30-14,30 sati, te srijedom od 07,30-18,30 sati
Osoba za kontakt: Marina Samardžija, prof.dr.sc.
tel. 031 511 570; 511 511
e-mail: samardzija.marina@kbo.hr

KBC Rijeka
Klinički zavod za transfuzijsku medicinu
Krešimirova 42 – Rijeka
radnim danom od 8,00-14,00 sati
Osoba za kontakt: Sanja Balen, prof.dr.sc.
tel. 051 658 354; 658 352; 658 111
e-mail: transfuzija@kbc-rijeka.hr

OB Pula
Djelatnost za transfuziologiju
Negrijeva 6 – Pula
četvrtkom od 09,00-17,00 sati
Osoba za kontakt: Saša Benazić, dr.med.
tel. 052 376 116
e-mail: sbenazic@obpula.hr

KBC Split
Centar za transfuzijsku medicinu
Spinčićeva 1 – Split
utorkom od 12,00-15,00 sati
Osoba za kontakt: Jela Mratinović-Mikulandra, spec. transf.
tel. 021 556 489; 556 479
e-mail: jmrat@kbsplit.hr

OB Zadar
Služba za transfuzijsku medicinu
B. Peričića 5 – Zadar
radnim danom od 7,30-13,00 sati
Osoba za kontakt: Marijana Nadinić, dr.med.
tel 023 505 405; 315 677
e-mail: transfuzija@bolnica-zadar.hr

OB Varaždin
Odjel za transfuzijsku medicinu
I. Meštrovića bb – Varaždin
radnim danom od 7,30-13,00 sati
Osoba za kontakt: Gordana Jaklin, dr.med.
tel. 042 393 535; 042 393 000
e-mail: transfuzija@obv.hr

OB Dubrovnik
Odjel transfuzijske medicine
Roka Mišetića bb – Dubrovnik
ponedjeljkom i četvrtkom od 8,00-10,00 sati
Osoba za kontakt: Vesna Polanda-Lasica, dr.med.
tel. 020 431 669
e-mail: vesnap@bolnica-du.hr

Uz ovih osam transfuzijskih centara u osam gradova, svi zainteresirani, moći će se i dalje upisivati u Hrvatski registar u KBC-u Zagreb (Rebro), Kišpatićeva 12 na Zavodu za tipizaciju tkiva (zelena zgrada, suteren, soba br. 9) svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

Otac traži pomoć

Čvrst stisak ruke. Ivano podršku daje tati koji noći provodi u bolnici, a tata njemu jer Ivano treba pobijediti bolest. Maleni borac će tri godine napuniti u ožujku, a pola života proveo je u bolnici. 

"Dijagnoza je akutna limfatična leukemija. Obolio je s devet mjeseci i sad je trebao završiti s liječenjem, ali se bolest, znači sad prije par dana ponovno vratila - dijagnosticirali su povrat bolesti", ispričao nam je Ivanov otac Danijel Marušić.

Vijest da se Ivanu vratila leukemija saznali su samo nekoliko dana prije Božića. Obitelj Marušić iz Velike Gorice blagdane je provela u bolnici.

"U trenutku kad je on došao on je još bio dojenče, prva faza liječenja je bila uspješna odnosno on je dobro odgovorio na terapiju da bi sada, znači u listopadu prošle godine došlo do povrata bolesti, radi čega je ponovno počelo intenzivno liječnje citostaticima, odnosno kemoterapija. Sad mu treba hitna transplantacija koštane srži", kazala nam je Maja Pavlović, pedijatrica u Klincii za dječje bolesti Zagreb.

"Ja i supruga i njegove dvije seke, smo se testirali, ali nažalost nitko od nas nije kompatibilan donor", kazao nam je otac Danijel.

Zato je Danijel prije dva dana objavio status na Facebooku s pozivom u pomoć. Podijeljen je nekoliko tisuća puta - Ivanu treba nesrodni donor koji mu može spasiti život. "Dobio sam stotine poruka i poziva i tako dalje, ljudi su željni pomoći."

A kako zaista mogu pomoći ovom malenom dječaku? "Osoba se prvo prijavi u registar dobrovoljnih darivatelja Ana Rukavina i onda se uzme uzorak krvi, Potom se iz tog uzorka krvi odrede preliminarni nalazi koji se onda pohranjuju u jednu veliku međunarodnu bazu podatka. Može donirati svaka zdrava odrasla osoba mlađa od 60 godina, odnoso 55. I to je nesrodno koja je zdrava, a kod srodnih darivatelja možemo ići i na uzimnje stanica kod starijih", objašnjava nam Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Kad da uzorak krvi osoba ulazi u registar. Ako se utvrdi da su matične stanice kompatibilne s nekim kome su potrebne - osobu se poziva da ih donira - a to je moguće na dva načina. 

"Ili se darivatelja uspava u kirurskoj sali u općoj anesteziji izvadi mu se iz kostiju zdjelice oko litre koštane srži ili mu se daju lijekovi koji učine to da se u krvi pojave te stanice koje nam trebaju, nezrele matične stanice i onda se iz krvi izvlače, da tako kažem, jer se pacijent prikopča na aparat jedan. Taj postupak traje nekoliko sati", kazao nam je Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Danijel, Ivanov tata, baš kao i liječnici pozvali su sve građane da daju uzorak krvi i upišu se u registar krvotvornih matičnih stanica.

"Taj proces traje, pa to je proces koji traje mjesecima tako da... Očekujem taj poziv s dobrim vijestima", nada se otac dječaka.

Tata koji će i ovu noć provesti u bolnici poručio je - ako novi darivatelji ne mogu pomoći Ivanu - mogu nekom drugom.