Prijava

Vaša prijava

Ponuda koja bi mogla prevagnuti: osim aviona, Izraelci Hrvatskoj nude i osam projekata


Odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova trebala bi biti donesena za mjesec i pol, nakon što Vijeće za obranu donese svoju preporuku državnom vrhu, a u međuvremenu će biti analizirane četiri pristigle ponude, piše Jutarnji list.

Ministar Krstičević naglašavao je u više navrata kako bitan segment kod odluke jest i poslovno-gospodarska suradnja s novim partnerima koja je, kako je kazao predsjednik Zajednice proizvođača za posebne namjene pri HGK Alojzije Šestan, obavijena tajnom. 

"Europska komisija je zabranila model off seta pri prodaji vojnog naoružanja te je potencijalnim ponuditeljima ostala mogućnost ugovaranja kroz industrijsku suradnju dviju država, a koja ne može biti vezana uz nabavu vojne opreme te kroz vojnu suradnju", kazao je Šestan.

Što su u svojim ponudama naveli ponuditelji iz Izraela, Švedske, SAD-a i Grčke još nije poznato. Šestan tvrdi kako hrvatska obrambena industrija u projektu nabave borbenog aviona vidi veliku šansu za plasman svojih proizvoda, ali i za usvajanje i razvoj novih tehnologija.

Šveđani tvrde da njihovo osnivanje Inovacijskog programa u Hrvatskoj nema veze s projektom ponude njihova aviona JAS 39 Hrvatskoj. No, švedskom SAAB-u najjači konkurent na hrvatskom natječaju, Izrael sa svojim avionom F16 Barak, detaljno je razradio gospodarski segment svoje ponude.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, ponuda Izraela sastoji se od osam točaka među kojima su industrijska suradnja kroz ulaganje u poljoprivredu, energetika, IT sektor, brodogradnja i turizam. 

Računaju i na suradnju sa zagrebačkim FER-om po pitanju kibernetike i razminiranja. Osim industrijske suradnje, s izraelske strane veliki je naglasak stavljen na suradnju obrambenih industrija, u sklopu koje bi bio i projekt otvaranja vojno- komercijalnog Cyber security centra, a u kojem bi se između ostalog razvijala tehnologija borbe protiv dronova.

U suradnju bi bila uključena i tvrtka Elbit s kojom bi se gradila tvornica pješačkog streljiva. U sklopu vojne suradnje nudi se i otvaranje obučnog centra za pilote borbenih zrakoplova F16 koji bi se nalazio na aerodromu Zemunik kod Zadra, gdje bi bio i simulator za F16. 

Izraelska strana također je zainteresirana za privatizaciju Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, a prema informacijama Jutarnjeg lista, spremni su uložiti velika financijska sredstva u stvaranje regionalnog centra za održavanje aviona F-16.