Prijava

Vaša prijava

Kako je slučaj Merzel sukobio Turudića i USKOK: RTL-ova Ivana Ivanda Rožić analizira pravosudnu zavrzlamu


Treći put u šest dana - pripremno ročište u slučaju Merzel ne nazire se kraju. USKOK je i danas tražio izuzeće suca Turudića, što je on sam odbio, pa je USKOK opet napustio sudnicu. 

"Danas je predsjednik prvostupanjskog vijeća donio treću odluku u nešto više od 24 sata koja je nezakonita, zbog toga će Ured uputiti prijedlog DORH-u radi podizanja zahtjeva za zaštitu zakonitosti", kazao je Vjekoslav Tolnaj, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Turudić svoju odluku da ostaje u tom predmetu - obrazlaže ovako: "Ja imam tu zakonsku ovlast da sam odlučim o tome da je taj zahtjev nedopušten zato što se o njemu upire na okolnosti o kojima je odlučeno." 

Pa se obrušio na postupanje tužitelja. "Ponašanje USKOK-a je protivno Ustavu. To je protivno zakonu o kaznenom postupku. Valja napomenuti da oni nemaju ovlast napustiti sudnicu bez odobrenja predsjednika vijeća. Niti jučer niti danas nisu dobili odobrenje. Oni su time pokazali da ne poštuju hrvatski sud. Oni su time pokazali da za njih zakoni ne važe", kazao je Turudić. 

"Želim napomenuti kako Uredu nije nikako u interesu otezanje ni odugovlačenje bilo kojeg postupka pa tako i ovog i da samo želimo da se suđenje, odnosno postupak provodi zakonito i objektivno", tvrdi Tolnaj.  

Naodbu koju je USKOK sklopio sa velikogoričkim tajkunom Željkom Žužićem koji je priznao kako je bivšoj županici dao 100 tisuća eura mita, a zauzvrat od USKOK-a dobio blažu kaznu - i dalje ne priznaje, iako mu je Vrhovni sud tu odluku prošli put vratio.   

"To nije stav Vrhovnog suda. To je stav jednog vijeća vrhovnog suda. Postoje suprotni stavovi. Ne postoji ustaljena sudska praksa koja bi sugerirala da po njoj moram postupati", kazao je Turudić. Na kraju poručuje - kako je on u pravu, te je o svemu obavijestio  ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš, ali i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.