Prijava

Vaša prijava

Saborski zastupnici se ni međusobno ne poznaju: HDZ-ovci rekorderi u nepoznavanju kolega iz klupa


Plaćamo ih da govore - a oni šute - a tko su neki od njih ne znaju čak ni njihovi kolege. Ima ih 151. Plaća im je minimalno petnaestak tisuća kuna, a ako ne žele na poslu ne moraju ništa raditi - zapravo uopće ne moraju dolaziti na posao. 

Kao u svakom sazivu Sabora, i u ovom ima onih zastupnika koji u dosadašnjem mandatu usta nisu otvorili niti jednom ili to čine vrlo rijetko. 

Nije zato čudno da za njih nisu čuli ni građani u vlastitoj izbornoj jedinici, a kamoli oni koji ih nisu ni birali. Gore od toga je samo to da neke od tih junaka ne prepoznaju čak ni njihove kolege koji sjede u istim klupama. Isto vrijedi i za neke od ministara Andreja Plenkovića kojih je ipak manje i pod većom su lupom javnosti.

Pogodi tko sam

Političari su u Hrvatskoj oduvijek bili zvijezde. Nakon brojnih cirkusa koje su nam priređivali u svetom zastupničkom domu, nije čudo da ih već i djeca razaznaju. Pogotovo one aktivnije. 

Četvorica najaktivnijih su Miro Bulj (MOST) s 931 javljanjem za riječ, zatim Gordan Maras (SDP) koji je govorio 700 puta, a vrlo blizu su Živozidaši Ivan Pernar i Branimir Bunjac sa 691 odnosno 618 javljanja u godini dana.

"Je li vama uobičajeno da se javljate za replike, ispravke netočnih navoda i slično?" - upitali smo Ivana Lovrinovića, zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku. - "Pa kad osjetim da je to potrebno", odgovara nam.

"Ne javljam se redovito, javljam se onda kad imam nešto za reći. Kad nemam ništa za reći onda se ne javljam", kazao nam je Goran Aleksić (SNAGA), saborski zastupnik.

 "Je li to sastavni dio vašeg posla?" - "Mislim da trebaju raditi svi, ali pretjerane replike tek toliko da se čovjek vidi ili da radi neki imidž mislim da opterećuju rad", ističe Lovrinović.

"Biram. Mogao bih se javljati po mnogim temama, ali neke mi nisu interesantne i ne želim, prepuštam to drugima. Ciljano se javljam", kazao nam je Stevo Culej (HDZ), saborski zastupnik.

No, tema nam nisu rekorderi s vrha, nego oni s dna liste. Oni kojima je, čini se, maca papala jezik. Oni koji u godinu dana nisu rekli ništa, ili gotovo ništa. Ali im svejedno svaki mjesec na račun kapne oko 15 tisuća kuna saborske plaće. Jesu li ostavili ikakav trag na one koji su ih izabrali? Zato smo napravili anketu poznaju li građani saborske zastupnike koje su uopće ne javljaju za riječ.

"Ne znam tko je taj sad... Prvi put ga vidim... Tko su ti ljudi čovječe? Vjerojatno nisu neki važni čim ih ne znamo", redali su se njihovi odgovori kada smo im pokazivali slike zastupnika koji su najneaktivniji.

Važni su utoliko što nam kroje sudbinu I što ih plaćamo iz vlastitog džepa. A ne da nekima nisu poznati nego nisu baš ni sigurni, ovako na prvu, čime se bave. 

Zastupnika SDP-a Habeka mnogi nisu prepoznali. "A ovo je neki muzičar... Modni mačak... Možda je pjevač", odgovarali su građani.

Ne znamo pjeva li u slobodno vrijeme, ali u Saboru baš i ne. SDP-ov Mario Habek usta je u godinu dana otvorio tek deset puta. No i to je trostruko više od HDZ-ovog kolege Mate Čička. Taj se za riječ javio tek triput. 

"Ovaj se bavi poljoprivredom izgleda... Voditelj neke emisije, poljoprivredne možda poljoprivredne", pokušali su ga pomoću fotografije građani na ulici.

Dobro idemo dalje, došli smo do fotografije jednog malo starijeg gospodina. "Ovo je tata od poljopriovrednika. Radi kulen, sto posto", kazali su nam građani.

Tata od poljoprivrednika zapravo je Darinko Dumbović, Reformist koji se za išta, pa tako i reforme založio tek devet puta. Uz to je i gradonačelnik Petrinje.

"Ovo je neki stari umirovljenik ,sav je sijed, taj je imao jako lijepi život vidi se... To je valjda psiholog", odgovarali su građani za još jednog HDZ-ovca na listi najneaktivnijih. Vlatko Kopić, zastupnik i zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a u godinu dana progovorio je tek devet puta. 

"E ovo je opasan frik... Vlasnik tenis centra?", nisu prepoznali još jednog zastupnika. Riječ je, naime, o rekorderu svih rekordera među najneaktivnijima, koji također dolazi iz vladajuće većine. HDZ-ov Dražen Barišić, saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice na svom saborskom radnom mjestu u godinu dana nije progovorio ni jednu jedinu riječ.

Uzet ćemo u obzir da neki od anketiranih sugrađana možda ne prate pasionirano svaku saborsku sjednicu. I zato smo, iste fotografije pokazali i onima koji ne da ih prate, nego s njima rade. S kolegama sjede čak i u istim klupama. Znaju li oni tko su i čiji su? 

"Čujte, morao bih ga vidjeti", isprva nije prepoznao svog kolegu zastupnik HDZ-a Ivan Kirin. - "To vam je vaš HDZ-ovac Dražen Barišić", pomogli smo mu. - "Da, e pa sad kad ste mi rekli, ali pošto sam ja gore, ja to zovem orlovo gnijezdo vidim ih samo odozada. Pokažite mi stražnju stranu", kroz smijeh će Kirin.

"Poznam ja sve koje mi pokazujete. Uh ne znam ovoga čovjeka (HDZ-ovac Dražen Barišić). A ne poznam ga", kazao je Stevo Culej (HDZ). - "On vam je gradonačelnik Velike Gorice", pokušali smo mu pomoći. - "Ne slabo ga znam. Nikad se nije javio. Ne poznam ga", odgovara Culej.

Problema s prepoznavanjem stranačakih i saborskih kolega imali su i drugi. "Mislim da ga znam po licu, ali moram priznati da ne znam ime i prezime svima", odgovarali su mnogi.

I eto nas na jednom SDP-ovcu. Deset javljanja u godinu dana. Nedovoljno da ga na saborskom hodniku kolege ne zamijene za snimatelja ili konobara. 

"Možda je isto nekakav Tito jugend, mladež HDZ-a ili nešto", kazao je Željko Glasnović (NHR) za fotografiju Habeka.

Doznali smo i neke druge zanimljive stvari. Vlatko Kopić je poznatiji kao stomatolog nego kao zastupnik. "Čak i SDPovci kod njega zube popravljaju. Da, svima je zube on namjestio, ali nije baš aktivan, ima samo devet javljanja u godinu dana. Pa ima jako puno doktora koji direktno s operacije dolaze ovdje i rade", kazao nam je Stevo Culej (HDZ), saborski zastupnik.

Kada je riječ o članovima Vlade, i tu je bilo svakakvih odgovora. Najveći problem za građane je prepoznavanje ministra uprave Lovre Kuščevića

"On vam je ministar uprave", pomogli smo građaninu. "Uprave čega? Ove zemlje", odgovara nam.

Za mlađahnog ministra Pavića građani nisu čuli, što je nevjerojatno za ministra rada i mirovinskog sustava u zemlji s toliko nezaposlenih i umirovljenika. 
Nije dobro prošao ni ministar, a uz to i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar

Na kraju ove foto saborske balade, stekli smo dojam da je više neugodno običnim ljudima što ne raspoznaju zastupnike, nego njima koji samo sjede i šute. Neke od njih probali smo dozvati pred kameru. Barem da im čujemo glas. Ali i tu je zavladala tišina. 

Šutnja je, kažu, zlato. Neki su to, očito, shvatili predoslovno.