Prijava

Vaša prijava

Bolesni Hrvati: na lijekove troše pola milijarde kuna, a najmanje antidepresiva proda se u Dalmaciji


Analiza Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o potrošnji lijekova u razdoblju od 2012. do kraja 2016. godine pokazuje da građani Hrvatske na lijekove bez recepata iz godine u godinu troše sve više novca. U prosjeku, svaki građanin na bezreceptne lijekove u ljekarnama godišnje potroši 1.380 kuna, što je ukupno više oko pola milijarde kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Najviše se kupuju lijekovi protiv bolova, kašlja i prehlade, a rekordno su prodani lijekovi s paracetamolom na koje su 2016. godine potrošili čak 94 milijuna kuna, što je 20 milijuna kuna više nego 2012. godine. U stopu ga prate s lijekovi s acetilsalicilnom kiselinom (pr. andol, aspirin i sl.) na koje je 2016. godine potrošeno 62 milijuna kuna , a nakon toga analgetik ibuprofen s 31,5 milijuna kuna u 2016. te kapi za nos oksimetazolin s 15 milijuna kuna.

Razlog dvostruko većoj potrošnji lijekova bez recepta dijelom leži i u činjenici da ih se mnogo, u odnosu na 2012. godinu, više ne pripisuje na liječnički recept HZZO-a.

Podaci o potrošnji lijekova na recept u 2017. godini bit će poznati u drugoj polovici godine, a u izvješću HALMED-a stoji da je u 2016. godini na te lijekove ukupno potrošeno 5,8 milijardi kuna. Od lijekova na recept, više od trećine izdanih lijekova su oni za tegobe kardiovaskularnog sustava. Slijede lijekovi za živčani sustav (psiholeptici) te oni za probavni sustav.

Za najčešće bolesti, poput hipertenzije ili masnoće u krvi, često se na recept izdaju jeftiniji generički lijekovi, tako da premda njihova potrošnja u količini raste, ne rastu i troškovi. Tako je financijski udio lijekova za kardiovaskularni sustav u ukupnom trošku lijekova sa 20 posto u 2012. godini smanjen na 13 posto u 2016. godini.
Najkorišteniji lijekovi na recept su ramipril i amlodipin (hipertenzija, kardiovaskularne bolesti), potom diazepam (za smirenje), atorvastatin (masnoće) i diuretik furosemid, piše Slobodna Dalmacija.

Od 2012. do 2016. godine potrošnja psiholeptika porasla je za 17 posto. Što se tiče potrošnje lijekova za smirenje (anksiolitici, hipnotici, sedativi i antidepresivi) prema pojedinim županijama, anksiolitike, među kojima su najpoznatiji diazepami normabel i apaurin, najviše se troše u Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najmanje u Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj i Istarskoj županiji.

Po konzumaciji antidepresiva prednjače žitelji Vukovarsko-srijemske županije, a slijede Koprivničko-križevačka i Sisačko-moslavačka. Na začelju po potrošnji antidepresiva su Istarska, Požeško-slavonska i Zagrebačka županija. Prema analizi HALMED-a potrošnja lijekova na izvanbolničko liječenje ovisnosti o opioidima kao što je metadon u Zagrebu je 2,5 puta veća od prosječne potrošnje po županijama u 2016. godini.


Preminuo Franjo pl. Kos