Prijava

Vaša prijava

Tjedna prognoza Željke Pogačić: travanj izvukao svoju 'ljetnu stranu' i nastavit će tim tempom!


Svima nam je godio sunčani vikend, bilo da ste ga proveli u prirodi pripremajući roštilj, dovršavali radove na otvorenom ili samo uživali u pogledu na vedro nebo. No, začulo se i prvo –  Ajme, prevruće je! I bilo je vruće – Karlovac, Sisak, Velika Gorica, Kutina, Hrvatska Kostajnica i Nova Gradiška u nedjelu su mjerili vrtoglavih 29 °C u hladu meteorološke kućice. I ostatak kopnene Hrvatske mjerio je 27, 28 °C. Iznadprosječno toplo vrijeme? Pisali smo već prije o „smotanom“ travnju pa čini se da je posljednjih dana izvukao onu svoju „ljetnu“ stranu. 

A što to točno znači iznadprosječno, odnosno što je to prosječno za travanj? Kad klimatolozi  proučavaju klimu nekog područja, često se služe srednjom vrijednošću pojedinog klimatskog elementa –temperature, vlage, tlaka... Zašto srednjom? Žele se izbjeći ekstremi, a ujedno želimo da budu sadržani u podatku. Dnevne temperature uspoređuju se sa srednjim temperaturama u nekom duljem razdoblju. Ovako, primjerice, izgleda graf temperature za Karlovac.

Pogledajmo unutar žutog pravokutnika. Siva linija je ono što smo nazvali „prosječno za travanj“, dok crna pokazuje podatke izmjerene ovog mjeseca. Vidimo da je temperatura u travnju do sada bila gotovo stalno iznad prosjeka. Prema kartama i izračunima modela, tako će ostati i do kraja mjeseca u cijeloj Hrvatskoj. Ali, krenimo redom. 

DANAS 

Do kraja će dana biti pretežno sunčano, duž Jadrana ugodno sa slabim zapadnjakom i jugozapadnjakom. U unutrašnjosti će biti toplo, pa i vruće. Temperatura će posvuda biti viša od 27 °C. Poslijepodne će se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj prolazno jače naoblačiti. Zato ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a onda i na karlovačkom području prema Sloveniji, postoji mogućnost za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Da vas ne iznenadi, ponesite kišobrane. 

IDUĆI DANI NA KOPNU

U utorak još nestabilnije. Najveća vjerojatnost za kratkotrajne pljuskove oko podneva je u Međimurju, Zagorju te uzduž cijele granice sa Slovenijom, a poslijepodne i u Lici, gorju te cijeloj Slavoniji. Bit će to vrlo mala količina kiše, ali će ipak malo osvježiti. Srijeda i veći dio četvrtka bit će sunčani i malo topliji, ali u četvrtak poslijepodne ponovno su mogući pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će sjeverac, a temperatura će se spustiti za 3 do 5 °C. Za vikend je izgledan povratak temperature na 25, 26 °C. Bit će sunčanije, ali nije isključen ni poneki pljusak. Neka vam kišobran svakako bude pri ruci.

IDUĆI DANI NA MORU

Neće biti velike promjene, osim nešto više oblaka. Ostaje suho, temperatura slična, i jutarnja i dnevna. Na sjevernom Jadranu je krajem četvrtka i u petak prijepodne moguće malo kiše u obliku pljuska.  Okrenut će na buru, podno Velebita su mogući i vrlo jaki udari. U subotu nas očekuje smirivanje vjetra. 

Detaljniju prognozu donosimo vam svakodnevno u 16:30 te 19:45, a vikendom u 19:15.