Prijava

Vaša prijava

Policija o uhićenom hakeru: 'Istraga je trajala tri godine, a surađivali smo s policijom iz šireg inozemstva'


Na području zagrebačke županije uhićen je 19-godišnji mladić koji je vodio najveći svjetski ilegalni internetski servis za kibernetičke napade, Webstresser.org.

Policija i dalje ne otkriva njegov identitet, a Hini je službeno odgovoreno tek da je uhićen na području zagrebačke policijske uprave koja obuhvaća glavni grad i područje Zagrebačke županije. Prema neslužbenim informacijama mladić živi u Zaprešiću.

Nešto iza 15 sati, iz MUP-a, konkretno iz službe za kibernetičku sigurnost su se oglasili o uhićenju mladića i cijelom slučaju. 

"Mladić je posjedovao uslugu koja se naziva DiDOS, koristio je webstresser koji se nije nalazio u RH, ali on je bio vlasnik cijele usluge. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru pod istragom koje se provodi u Velikoj Gorici."

Na cijelom slučaju surađivala je policija iz više država. 

"Neko smo vrijeme surađivali s Europolom i mnogim policijama iz inozemstva, uključeni su i FBI i službe iz srednjeameričkih država. Početni info došao je od njih, a cijela je akcija okončana jučer. Materijalna šteta se još uvijek istražuje, ali baratamo informacijama da je zaradio više od milijun kuna."

Iz policije tvrde kako su napadali najčešće privatne ustanove, izvršavali su i napade na neke hrvatske web ustanove. Cijelo istraživanje trajalo je oko tri godine, dodali su.