Prijava

Vaša prijava

Cijene stanova vrtoglavo porasle: za kvadrat u Dubrovniku možete dobiti gotovo dva kvadrata u Zagrebu


Istraživanje temeljeno na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina na Njuškalu otkriva kako su cijene stanova na godišnoj razini rasle za više od tri posto. Ako se usporede cijene stanova u istom mjesecu lani, vidljivo je da su stanovi poskupjeli za pet posto, dok su kuće skuplje za više od tri posto.

Cijene kvadrata u najvećim hrvatskim gradovima bilježe godišnji rast. Cijene stanova u Zagrebu u godinu su dana narasle za osam posto, a u Splitu za čak 12 posto. Isti je postotak rasta u Puli, dok su cijene stanova u Zadru više za devet posto. Cijena kvadrata stana u Rijeci skuplja je za tri posto, dok su cijene kvadrata u Osijeku ostale na razini prošlogodišnjih.

Godišnji indeksi traženih cijena stanova u navedenim gradovima ukazuju na sve ubrzaniji rast cijena stanova, dok kuće bilježe sporiji rast cijena, pokazalo je istraživanje. Na primjer, cijene stanova u Zagrebu rasle su za osam posto u odnosu na isto mjesec lani, dok su cijene kuća ostale na istoj razini. Slično je i u Zadru u kojem su cijene kuća narasle za tek jedan posto. Rast cijene kuća nije zabilježen ni u Splitu i Dubrovniku. Cijene stanova u Dubrovniku na godišnjoj su razini više za 15 posto, dok su cijene kuća narasle za četiri posto. Istovremeno, Split bilježi 12-postotni rast cijena stanova, dok je cijena kuća narasla za deset posto.

Kvadrat stana najskuplji je u Dubrovniku – 3.512 eura, a isti grad je najskuplji i po prosječnim traženim cijenama kvadrata kuća s okućnicom. Kvadrat u tom slučaju stoji čak 4.574 eura.

Njuškalo

Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu stoji 1.841 euro, dok su cijene kvadrata kuća 31 posto niže te iznose 1.265 eura. Dakle, za jedan kvadrat stana u Dubrovniku može se kupiti gotovo dva kvadrata stana u Zagrebu. Cijene variraju ovisno o gradskoj četvrti, pa tako kvadrat stana na Jarunu iznosi 1.845 eura, dok je u Vrbanima cijena 2.027 eura po kvadratu. Na rubnim dijelovima grada može se naći kvadrat po cijeni od 700 eura, dok u određenim kvartovima Gornjeg grada ima stanova čiji se kvadrati prodaju po cijeni od tri tisuće eura. Najviše cijene su u Centru grada te Gornjem gradu, gdje su prosječne cijene kvadrata kuća više od stanova, što nije slučaj u ostalim dijelovima grada.

Cijene stanova u Velikoj Gorici 36 su posto niže u odnosu na Zagreb te su u svibnju iznosile 1.172 eura po kvadratu. Prosječne cijene kvadrata kuća s dvorištem u Velikoj Gorici iznose 922 eura, i za 27 posto su niže u odnosu na one u Zagrebu. Kad se radi o većim gradovima, najniže cijene nekretnina mogu se naći u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu. Tamo su cijene stanova niže i za do 800 eura po kvadratu.

Njuškalo