Prijava

Vaša prijava

Uskoro novi pravilnik o nagradama za nastavnike i ravnatelje - evo čime će ih se nagraditi


Novčana nagrada, slobodni dani, putovanje ili smanjenje satnice kao nagrada za uspješnost. Sve ovo nudi se nastavnicima, ravnateljima i drugim prosvjetnim radnicima u novom pravilniku o napredovanju i nagrađivanju. Na snagu bi trebao stupiti do kraja godine. Dio profesora vijest je razveselila, ali dio njih ipak je ostao skeptičan.

Gotovo svi profesori bi za nagradu željeli - novac, jer prosječna plaća učitelja je oko 6000 kuna. Profesorica Ana pred školskom je pločom provela cijelu jednu punoljetnost. Novom se pravilniku veseli jer bi svim nastavnicima i mala nagrada puno značila.

"Mi i srce i dušu dajemo i moramo konstanstno se permanentno obrazovati i ulagati i stručno i emotivno i psihološki moramo doći potpuno pripremljeni", rekla je Ana Leder, profesorica vjeronauka u Gimnaziji Velika Gorica 

Nudi im se još i povećanje plaće, odabir učionica ili rasporeda, dodatna sredstva za opremu pa čak i zahvalnica i prikladni dar za uspomenu. No trofeja imaju.

"I baš zato su možda neki ljudi izgubili neki motiv za rad jer jesu potplaćeni i možda da svi imaju veće plaće ne bi uopće bilo potrebe za nagrađivanjem nego bi svi više i radili", kazao je Ratko Johan, profesor engleskog jezika u OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

Puno je toga što ih tišti u sustavu nego veseli u najavljenim nagradama. "Mi smo pedagozi, psiholozi, roditelji. Mi smo sve toj djeci. Koliko truda, koliko rada, neplaćenih radnih sati, nas nitko ne pita, ostajanje duže na poslu. To nisu tri mjeseca na godišnjem nego da je to ipak nešto teže", rekla je Antonija Tomas, profesorica glazbenog u OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

"Pričati o ovakvim nagradama je smiješno. I po dosadašnjem pravilniku ako vi možete dobiti nekih ne znam par sto kuna dodataka plaće i sad će to bit 500 - 600 i vi kao mentor još uvijek imate plaću koja je ispodprosječna", kazao je Marko Šolić, profesor informatike u OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

Do srpnja bi svi trebali ispuniti upitnik o kriterijima i nagradama koji bi ušli u pravilnik.

"Ukinuti konačno tu uravnilovku da je svejedno kako radiš da si uvijek jednako plaćen. Znači pokazati da imamo izvrsne učitelje odgojitelje, ravnatelje i nagraditi ih za njihov rad", poručila je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja

Ravnatelje pak smeta to što nisu plaćeni prema tom radu već prema broju učenika u školi. "Mi do sada nismo mogli svoje profesore nagrađivati. Oni su puno radili neke poslove koji su izvan njihovog neposrednog odgojno obrazovnog rada, pa je ovo vrlo poželjno kada će oni novčano osjetiti, pa tako i mi", rekla je Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica.

Svi se slažu da su nagrade lijepa gesta, ali da je sustav taj koji treba temeljitu promjenu.


Poljska u mom srcu...