Prijava

Vaša prijava

Muškarci godinama zlostavljali kćer od prijatelja: 'Znali su da nema navršenih 15 godina'


Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici ispitalo je dvojicu 43-godišnjaka zbog osnovane sumnje da su spolno zlouporabili djevojčicu mlađu od 15 godina. Naime, prvoosumnjičenik je od ljeta 2011. do neutvrđenog dana 2014. godine u Velikoj Gorici dolazio u posjet svom prijatelju, u cilju zadovoljenja svog spolnog nagona, a znajući da je njegova kćer rođena 2004.  i da nema navršenih 15 godina, u više navrata počinio navedeno kazneno djelo.

Općinsko državno odvjetništvo osnovano sumnja da je drugoosumnjičenik, također 43-godišnjak, od kraja 2008. do neutvrđenog dana 2014. godine u Velikoj Gorici, kada mu je ista djevojčica sa svojom obitelji dolazila u posjete, u cilju zadovoljenja svog spolnog nagona, u više navrata počinio isto kazneno djelo, piše 24sata.

Protiv obojice osumnjičenika tužiteljstvo je predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela no sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici  prijedlog nije prihvatila. Sutkinja im je odredila mjere opreza zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manju od 500 metara i zabrane uspostavljanja izravne i neizravne veze sa žrtvom.  

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podnijelo je protiv navedenog rješenja žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se pobijano rješenje preinači na način da se osumnjičenicima odredi istraži zatvor. Prema kaznenom zakonu RH, osoba koja izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom mlađim od 15 godina, ili ga navede da izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju s trećom osobom ili  da nad samim sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu  spolnu radnju, kazniti kaznom zatvora od jedne do 10 godina. 

Zakonom je propisano i da će onaj tko nad djetetom mlađim od 15 godina izvrši bludnu radnju, ili ga navede da izvrši bludnu radnju s drugom osobom ili  da nad samim sobom izvrši bludnu radnju, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina, piše 24sata.